Mostar dobija dva nova parka

park-zrinjevac-mostar
Jedan park je na Bulevaru kod rijeke Radobolje, a drugi će biti smješten na zelenoj površini na križanju ulica Kralja Zvonimira i Kralja Tvrtka.

Kako doznaje "Dnevni list" iz Gradske uprave Grada Mostara, prvo će se raditi park na Bulevaru, za koji postoje osigurana sva potrebna sredstava. Projekt iznosi 34 tisuće maraka.

Zatim će krenuti radovi i na drugom spomenutom parku. Točan datum početka radova nisu mogli reći sa sigurnošću, jer je ostalo još nekih manjih poslova oko pripreme. Sve potrebne dozvole za izgradnju ovih parkova su dobivene te više ništa ne koči realizaciju.

Gradska uprava Mostara je odobrila sredstva za ovu namjenu u visini od 70.000 maraka, što bi trebalo biti dovoljno za spomenuta dva parka. Radi se o površinama između zgrada u Mostaru, a nakon što se parkovi dovrše, bit će potrebna i pomoć građana kako bi se ovi projekti očuvali.

Inače, parkovi će biti površine od 500 kvadratnih metara, a Mostarci su ih mogli vidjeti kroz idejna rješenja koja su prošle godine bila izložena u Kosači.

Treba spomenuti kako su građani Mostara podržali ovu ideju, a ona je bila označena kao jedna od najboljih inicijativa koja bi imala pozitivan utjecaj na kvalitetu življenja u gradu na Neretvi.

Odmah nakon izložbe u kolovozu, gradonačelnik Ljubo Bešlić je bio spreman da se krene s realizacijom dvaju parkova čija su rješenja ocijenjena kao najuspješnija, radilo se o parku na Bulevaru kod rijeke Radobolje te o parku u Ulici Kralja Zvonimira, čak je postojala suglasnost triju vijećnika Općine Stari grad da se iz njihovih sredstava izdvoje financijska sredstva za uređenje tih dvaju parkova, no do toga nije došlo.

Podsjetimo, inicijativu za ovaj projekt parka na Bulevaru pokrenuo je apsolvent Slaven Letica, koji je prije četiri godine iz Mostara otišao na studij arhitekture u Zagrebu. Projekt su na dar uradili studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Idejni projekt za park na križanju ulica Kralja Zvonimira i Kralja Tvrtka, poznatiji kao "Park nobelovaca", uradio je mostarski arhitekt Borislav Puljić. Projektom je predviđena revitalizacija prvobitnog parka uz maksimalno očuvanje postojećeg visokog raslinja.

Primarni sadržaji parka su središnji podij s mostom-rampom i skulpturama u međuodnosu, zidni pano s postamentom i fontana su povučeni u dubinu zelene površine, čime je omogućena gradacija sadržaja budućeg parka. Visoko raslinje uz rub u zoni kontakta s postojećim stambenim objektima predstavlja vizualno akustički tampon.