Mostar: Dnevno 160 pacijenata traži pomoć u liječenju od ovisnosti

Alkoholizam
...za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar dosad je bilo oko 900 - kazao je dr. Siniša Skočibušić, ravnatelj te ustanove, prenosi Večernji list.

Inače, u toj ustanovi liječe se ovisnici o narkoticima, uključujući i maloljetnike, s kojim se radi na preodgoju uz suradnju obitelji, ovisnika i stručnjaka kako bi se postigao optimalan rezultat, piše Večernji list BiH.

Što najčešće uzimaju?

U razgovoru s dr. Skočibušićem doznali smo o kojim je narkoticima ovisnost najzastupljenija, o dobi ovisnika, mjerama koje se provode u liječenju, preventivnom djelovanju, načinu liječenja, kao i odzivu ovisnika koji žele pomoć.

- Odziv na liječenju ima i sezonski karakter jer ljeti određen broj pacijenata ide na more kako bi radio u turizmu ili u poljoprivredi - kazao nam je dr. Skočibušić. Kada je riječ o dobi pacijenata, dr. Skočibušić nam je rekao kako najmlađi pacijent koji je u supstancijskom programu ima 22 godine, dok je najstariji 1956. godište, za kojeg ističe kako održava stabilnu apstinenciju više godina.

- Pijući lijekove izbjegava se pojava krize ustezanja, ali se i poboljšava kvalitetno sudjelovanje pacijenata u svakodnevnom životu, održavajući obiteljske i kolegijalne odnose te izbjegavajući kriminogene aktivnosti - kaže dr. Skočibušić.

Pitali smo ga i koliko se ovisnika javilo u prošloj godini na liječenje.

- U Centar se javilo 19 pacijenata prvi put, dok ih se 97 ponovno javilo na liječenje. U programu liječenja svaki mjesec je bilo prosječno 190 pacijenata - kazao je.

Dodao je kako su ukupno obavljena 7693 pregleda, a testirano je i 6015 uzoraka urina na pojavu psihoaktivnih tvari, dok je potpora socijalnog radnika pružena 1270 puta. Kada je riječ o najčešće korištenim drogama u Hercegovini, dr. Skočibušić kaže kako je to heroin.

- Najčešće korištena droga, a koju koriste naši pacijenti je heroin, ali rijetko je riječ o korištenju samo jedne droge. Najčešće je u pitanju politoksikomanija, uključujući i alkoholizam. Pojava novih psihoaktivnih tvari, koje su lako dostupne za nabavu, problem je koji je preplavio Europu i Sjevernu Ameriku, a uskoro se očekuje da će biti važan izazov i u BiH - kazao je dr. Skočibušić. Kada je riječ o ovisnicima o heroinu, treba naglasiti kako se on u proteklih nekoliko godina smanjuje, ali broj pacijenata koji se javljaju u Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar i dalje je stabilan te blago raste.

Kada počinju uzimati opijate?

Zanimalo nas je i koji su najčešći razlozi zbog kojih se osoba odlučuje na redovito uzimanje narkotika koji izazivaju ovisnost, na što je dr. Skočibušić rekao da, prema istraživanjima, veliku ulogu u ovisnosti igra biološka predispozicija u kombinaciji s psihološkim čimbenicima, kao što su poteškoće u fazi odrastanja, tjeskoba, depresija te nesigurnost. Ističe da tome pogoduju socijalni čimbenici, poput poremećenih odnosa, problema u školi, dostupnost droga na tržištu, kao i nedostatak zakonske regulative. Ovisnost o drogama jedan je od najvećih javnozdravstvenih problema u cijelom svijetu. No, ono što izaziva posebnu pozornost je to da se dobna granica uzimanja opijata drastično spustila. Prvi eksperimenti počinju već u završnom razredu osnovne škole i u početnim razredima srednje. Što ne znači da i stariji razredi srednjih škola nisu rizični za prvo uzimanje, kao i starija životna dob.