Mostar: Dječji vrtić i ambulanta u Cetru 2 ‘plivaju’ u kanalizaciji

kanalizacija, centar 2, Mostar
Naime, zbog nemara stanara koji žive u zgradi iznad Dječjeg vrtića "Zvončić" i Doma zdravlja, odnosno ambulante u Centru II, ova dva objekta svaki mjesec barem jedan put pretrpe izlijevanje kanalizacije.

Nemar stanara

Problem se ponovio i jučer kada su prostorije koje se nalaze u prizemlju zgrade u potpunosti poplavile, što je stvorilo veliki problem i po tko zna koji put natjeralo djelatnike vrtića i Doma zdravlja da obave čišćenje prostorija kako bi mogli nastaviti sa svojim poslom.

- Više smo puta apelirali na stanare zgrade koji su nemarni. Naime, iako u zgradi stanuju i roditelji djece te su više puta apelirali na ostale stanare zgrade, ovaj problem ne prestaje. Mi barem jednom mjesečno plaćamo čišćenje jer se ništa trajno ne može učiniti. No, i kada se čisti, u odvodu se nađe svega, od kuhinjskih krpa do ručnika, što je apsurdno. Ako jedna osoba od stanara u zgradi nije savjesna, može doći do velikog problema, kao što se često i događa, kazala je Danijela Kegelj, ravnateljica Dječjih vrtića Mostar koja navodi kako sam problem nije niti na Gradu Mostaru niti na Vodovodu već upravo na samim stanarima na koje se mora apelirati.

Prilikom našeg posjeta navedenim objektima i sami smo se uvjerili u nesnosan miris kanalizacije koji se širio navedenim prostorijama. Nismo uspjeli stupiti u kontakt s nadležnim osobama iz Doma zdravlja Mostar, ambulante Centar II, no problem je u velikoj mjeri vidljiv i kod njih. Što se tiče stanara zgrade, ni oni nisu bili voljni raspravljati o ovom problemu te je samo jedan od stanara kratko komentirao kako su se više puta održavali sastanci o ovom problemu, no pojedini stanari brinu samo oko svoje kuće, a ne mare za ostalo.

- Nitko ne mari za ljude oko sebe i to predstavlja problem. Prilikom čišćenja koje se obavlja skoro svaki mjesec u kanalizacijskim odvodima može se naći svega, čak i onoga što je apsurdno da se nađe u kanalizacijskim odvodima, kazao je jedan od stanara.

Čišćenje objekta

Kako riješiti ovaj problem, za sada nikome nije jasno jer je nemar najveći problem. Kada se dogodi začepljenje kanalizacije, najviše stradaju ustanove koje se upravo brinu o djeci i starijim ljudima. Djeca prilikom izbijanja kanalizacije neko vrijeme ne mogu ići u vrtić dok se ne obavi dezinfekcija, a situacija je takva i s Domom zdravlja koji se mora zatvoriti dok se prostorije ne očiste, kako ne bih došlo do pojave bakterija i zagađenja.

Dnevni list