Mostar: Djeca počinju konzumirati alkohol s 13 godina

pijanstvo, studenti, babysittere, alkohol, tinejdžeri, ovisnost, alkohol, opijanje, vikend, žene, ovisnost, alkohol, žene, alkohol, ovisnost, studenti, alkohol, zdravlje, djevojke, ovisnost, alkohol, Mostar, alkoholizam, maloljetnici, tinejdžeri, škola, piće, jelo, alkohol, tablete, pijanstvo, alkohol, ljeto, znojenje, alkohol, piće, razlog, pušenje, alkohol, alkohol, život, alkohol, BIH, ovisnost, pijanstvo, parada pijanstva, vožnja, dijete, dijete-roditelj, roditelji, otkriće, mladi, BIH, djevojke, alkohol, FBIH, alkohol, pijanstvo, sreća, istraživanja, mladi, BIH, maloljetnice, pijanstvo, maturanti, maturantice, alkohol, zaduženje, pijanstvo, trend, alkohol, Mostar, alkohol

U posljednje vrijeme situacija postaje zabrinjavajuća, a činjenice o broju djece koja alkohol konzumiraju već s 13 ili 14 godina su poražavajuće. Iako u svim marketima vrijedi zakon da je osobama ispod 18 godina zabranjeno prodavati alkohol, izgleda da to nema velikog utjecaja na to da se alkohol konzumira.

- Imamo intervencija kod djece koja nam dođu u opijenom stanju. Ti slučajevi ne događaju se svakog vikenda, ali svejedno postaju veliki problem, pogotovo što se ženskog dijela populacije tiče, jer je njih danas više nego muškaraca, rekla je Vesna Brkić, šefica Klinike za pedijatriju Kliničke bolnice Mostar. Tako se, primjerice, za blagdane, za proslave kraja školske godine događaju razni problemi i slučajevi opijanja maloljetnika.

- Najveći broj intervencija zaprimi se prilikom određenih proslava koje djeca obilježavaju, a posebno prilikom kraja školske godine, kazala je Brkić te nadodala kako su najveći krivci u tome roditelji koji ne kontroliraju svoje dijete. Kako je u većini noćnih klubova u Mostaru zabranjen ulaz maloljetnicima, oni se većinom opijaju u parkovima

- Djeca ne bi smjela biti vani iza 23 sata iako se to svejedno događa. Piju po parkovima i zatim dolaze kod nas u alkoholiziranom stanju s brojnim ozljedama na tijelu jer znaju pasti, ili mi odlazimo na intervenciju, kazala je Brkić. Iako problem alkoholiziranja maloljetnika nije toliko velik, on svejedno postoji, ali interesa za rješavanje tih problema nema jer i škole vode sve manju brigu o edukaciji djece o štetnosti alkohola.

- Mi nemamo dogovor sa školama o edukaciji djece, ali smatram da bi djeca najviše mogla naučiti od roditelja koji bi ih trebali upozorit na štetnost opijanja, kazala je Brkić.
Što se policije tiče, njihova praksa nije voditi maloljetnike u postaju ili bolnici, osim u slučaju narušavanja javnog reda i mira.

- Bude nekada slučajeva kada maloljetnici prilikom narušavanja javnog reda i mira dobiju prekršaj zbog štete koju počine ili zbog nepoštivanja zakona kako se iza 23 sata ne smiju nalaziti u gradu, kazao je Hasan Lerić, zapovjednik Policijske postaje Centar. No, konkretnih informacija o broju alkoholiziranih maloljetnika nemaju jer je taj slučaj u praksi socijalne službe koja se time bavi.

Problem alkoholizma

Starosna dob početka konzumiranja alkohola zastrašujuća je, a ona bi se mogla i još više smanjiti. Dođe li do toga, mogao bi nastati veliki problem u gradu Mostaru jer maloljetnici ne shvaćaju probleme koje alkoholizam donosi.

Piše: Ljubica Grubišić / Dnevni list