Mostar: Dijamantni pir Petra i Dragice R. Jozić

pir, Buna, Mostar

...prijateljima i znancima zahvaliti Presvetome Trojstvu za sve radosti i žalosti tijekom minulih 60 godina. Petar je sudjelovao u Misi a Dragica zbog zdravstvenih tegoba nije nazočila Euharistiji nego se kod kuće ispovjedila i pričestila.

Pir je proslavljen u župnoj crkvi na Buni u subotu 25. 11. 2017. god.


Petar, sin Petrov i Mande r. Kovačević, rođen je 12. srpnja 1934. god. a Dragica, kći Ivana Anđelića i Ruže r. Šimunović, rođena je 15. studenoga 1933. god. Vjenčali su se u Konjicu, 17. 11. 1957.

Petra i Dragicu Bog je obdario s četvero djece: Dijana, Ružica, Marijana i Predrag (svi živi). Imaju osmero unučadi: Goran, Dragana, Danijel, Ana, Dragan, Andrija, Anđela, Nikola; petero praunučadi: Saša, Lana, Sara, Dunja i Katarina; zetovi su : Mišo, Zdravko i Marinko; Misna čitanja kao i molitvu vjernih pročitali su unuci.

Župnik im je uputio nekoliko riječi uspoređujući brak s dijamantom iako Petar nije Dragici kupio dijamantni zaručnički prsten, ali su dočekali dijamantni pir što je rijetkost.

Dijamanti se formiraju od 130 do 500 km ispod Zemljine površine, gdje je sve usijano (oko 900 °C), a tlak je nevjerojatno visok (oko 40.000 puta viši od težine Zemljine atmosfere).

Zajedničkim djelovanjem vreline i razornog tlaka, atomi ugljika se kristaliziraju u masu tvrdog dijamanta.

Dijamanti se sastoje od ugljika, isto kao i grafit drvene olovke, kao i ugalj koji se loži u ovim zimskim mjesecima. Za razliku od grafita koji se slomi svaki put kad se malo jače pritisne olovka i uglja koji izgori u peći ili danas, kada budete pripremali ručak, na roštilju, dijamant je najtvrđa poznata prirodna materija u svemiru. Ono što čini dijamant tako tvrdim jest njegova struktura. Dijamanti se sastoje od piramida atoma. Svaki atom ugljika je čvrsto povezan s druga četiri atoma, i na taj način gradi pet kutova piramide. Jedan dijamant se sastoji od mnoštva takvih piramida, koje su međusobno spojene. Pošto je piramida najizdržljivija struktura za koju se zna, a svaka piramida u dijamantu je dio sljedeće, dijamant je nevjerojatno otporan i praktički neuništiv.

Dragi dijamantni jubilarci, dočekali ste šezdesetu, dijamantnu obljetnicu, vašega vjenčanja. Zajednički vam je život bio često crn kao ugalj ili lomljiv kao grafitna olovka. Bili ste pod velikim pritiscima, vrelinom i studenima, ali ste znali i još uvijek znate od crnila i uglja pod životnim tegobama i teretima brusiti život kao dijamant.

Rečeno je da se dijamant sastoji od piramida atoma koji su povezani. Vaš sjaj prenio se i na vašu djecu a onda njihov sjaj na njihovu djecu i tako dalje činite obiteljsku piramidu međusobno spojenu. Takva će obitelj biti najotpornija ako su kutovi zajedno i nisu odlomljeni jedni od drugih a uvijek usmjereni na Boga.

Danas u zajedništvu s njima, tj. s vašim najmilijima, zahvaljujete dragom Bogu na svim godinama suživota i na svakom, od neba danom, daru. Neka vaš brak sjaji i dalje te se vaša svjetlost očituje u životu vaših potomaka.

zupablagajbuna.ba