Mostar definitivno neće imati izbore

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,

...ukoliko se ne dogodi neko čudo i ne prekrše sva pravila.

Piše: Sanje Bjelica/Dnevni list

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH objasnili su da treba 60 dana za pripremu izbora po specijalnim rokovima, uz primjenu pravila koja važe za prijevremene izbore.

A da pomaka u dogovoru oko novih izbornih pravila za Mostar nema, potvrđeno nam je jučer iz više izvora bliskih HDZ-u i SDA.

Iako je bilo naznaka da bi se danas mogao održati sastanak HDZ-a, SDA i SBB-a na koji bi bili pozvani i predstavnici Koordinacijske srpskih udruženja, sastanak do jučer poslijepodne nije bio zakazan.

Po izvorima bliskim pregovaračima, bilo je nemoguće doći do predsjednika mostarskog odbora SDA Salema Marića koji je navodno otputovao na odmor i kome je isključen mobilni telefon.

Sastanci

Nakon što su propali pregovori HDZ-a, SDA i SBB-a oko pronalaska rješenja za održavanje izbora u Mostaru koje je 21. srpnja organiziralo američko veleposlanstvo u Sarajevu, nije održan nijedan zvanični sastanak ove tri stranke.

Iako dogovor tada nije postignut stranački lideri izjavili su da će pregovori biti nastavljeni uz nadu da će se i doći do dogovora kakao bi izbori u Mostaru bili održani 2. listopada.

Najupornije u cijeloj priči je čini se američko veleposlanstvo. Naime, njihovi ljudi su prošli tjedan u Mostaru vodili odvojene razgovore sa predstavnicima stranaka. Krajem tjedna došlo je i do neformalnog susreta predstavnika HDZ-a i SDA sa županijskog i gradskog nivoa, ali u nepotpunom sastavu. Iz SDA navodno nisu htjeli voditi razgovore, jer nije bio prisutan predsjednik mostarske SDA Salem Marić.

Tako je i održavanje zajedničkog sastanka koji je bio predviđen za ponedjeljak neizvjesno.

Kočnice i računice

Mostar osam godina nije imao izbore zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH da se izmijene izborna pravila za Mostar. Političke stranke u Mostaru već godinama ne mogu da dođu do dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar, koje podrazumijevaju da broj vijećnika u Gradskom vijeću bude proporcionalan broju birača na području cijelog grada, što do sada nije bio slučaj.

Zajednički prijedlog SDA i SBB-a, koji je pao u Parlamentu BiH, je da Mostar ostane jedinstven grad i da se 35 vijećnika bira iz sedam izbornih jedinica uz zadržavanje maksimalne kvote od 15 predstavnika jednog naroda i minimalne od četiri.

Prijedlog HDZ-a je jedinstven grad Mostar sa pet izbornih jedinica, ali i smanjenje kvote za minimalnu zastupljenost naroda sa četiri na tri vijećnika i povećanje kvote za maksimalnu zastupljenost naroda sa 15 na 17 vijećnika od ukopno 35 u Gradskom vijeću Mostara.

Koordinacija srpskih udruženja imala je svoj prijedlog, ali on nije ni razmatran. Srpski prijedlog se temelji na tome da Mostar ostaje jedinstven grad i jedna izborna jedinica, a u Gradsko vijeće Mostara vijećnici bi se birali sa dvije liste. Trinaest vijećnika, po četiri pripadnika konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih se biraju sa jedne kandidatske liste koja se sastoji od imena kandidata razvrstanih po pripadnosti narodima. Sa druge liste bi se birala 22 vijećnika po sistemu proporcionalne zastupljenosti političkih partija, koalicija i liste nezavisnih kandidata kako predviđa Izborni zakon BiH.

Do rješenja se ne dolazi, jer se uz izmjene izbornih pravila za Mostar pokušava vezati i preuređenje, odnosno podjela grada, te druga krupnija pitanja oko kojih HDZ i SDA godinama ne mogu postići dogovor.

Pod pritiskom međunarodne zajednice navodno se odustalo od paketa i dodatnih zahtjeva i s jedne i druge strane, no tada se zapelo na matematici i čistoj stranačkoj računici.

Kao novi "optimistični" rok za održavanje izbora u Mostaru spominje se kraj godine.

[email protected]