Mostar: Čitava akcija i priča o drogi i pljačkama je bila kako bi se srušio jedan policajac

Policijski auto
... njih čulo kako govore da "nešto rade", te su upućeniji već tada pričali kako se očito sprema neka akcija i kako policajci samo čekaju znak da krenu u uhićenja.
Viđeno je i kako se između obližnjih zgrada provlači jedan od inspektora te nešto objašnjava policajcima, a sljedećeg dana procurila je informacija kako je sve ovo bio samo dio veće policijske akcije u gradu te da su tog dana policajci obavili pretrese na četiri lokacije po Mostaru.

Niz optužbi

Iz MUP-a HNŽ-a objasnili su sljedećeg dana novinarima kako su hvatali skupinu osumnjičenih za razbojstva i krađe na području Hercegovine te kako su suspendirali i jednog policajca koji se sumnjiči da je surađivao s kriminalcima.
„Na teret im se stavljaju razbojstva, krađe, teške krađe, posjedovanje i stavljanje u promet opojnih droga. Ovo je tek početak istrage, otvorilo se more kaznenih djela, nažalost i jedan naš policajac je surađivao s njima", rekao nam je tada izvor iz MUP-a HNŽ-a, dodavši kako se intenzivna istraga protiv ove grupe vodi i u susjednoj Zapadnohercegovačkoj županiji.
Iz MUP-a je tada objašnjeno kako je i jedan njihov policajac suspendiran jer su mu u krvi našli amfetamine te kako rade na dokazivanju sumnji da je on surađivao s kriminalcima.
No, već jučer su krenule stizati i oprečne informacije, a saznajemo kako su se drugi pojedinci iz MUP-a žalili odakle novinarima takve priče. Jedan od visokopozicioniranih članova MUP-a HNŽ-a je navodno jednom novinaru u neslužbenom razgovoru rekao kako je za njega ova policijska akcija propala i da kod osumnjičenih ništa nisu našli. Inače, iz MUP-a je rečeno kako su u ovoj akciji uhićeni Anđelo D. (1991.), Danijel R. (1986.), Ivan K. (1993) i Slobodan Č. (1988.).
Jučer je i jedan od uhićenih u ovoj akciji, Danijel Rosić došao u redakciju Dnevnog lista ogorčen na neobjektivno izvještavanje.
„Piše se kako sam i ja uhićen, ime ste mi naveli, piše se da sam pljačkao, kako sam kriminalac, ja imam dokumente da su meni na teret stavili samo jedno djelo. Riječ je o slučaju premlaćivanja jednog svjedoka", objasnio je Rosić.
On je donio dokumente te je rekao kako je čitava akcija krenula na osnovu naredbe za pretres vezano za premlaćivanje Darija K., za kojeg Rosić tvrdi kako je policijski doušnik.

Krenulo od premlaćivanja

„Evo, u naredbi piše da su K. pretukla četvorica muškaraca, on je ovu trojicu prepoznao, a četvrti je bio maskiran. Naknadno se, kao doznalo, da sam ja bio taj maskirani. Pa ako sam bio maskiran, odakle im dokazi da sam to ja", rekao je Rosić, dodavši kako protiv njega nema nikakvih dokaza niti da je sudjelovao u premlaćivanju Darija K., a da ne govori o nekim drugim optužbama.
„Nitko mene za pljačke ili nešto drugo nije ni pitao", objašnjava Rosić. Dodao je i kako je čitava akcija policije u Mostaru bila organizirana samo kako bi se srušio jedan policajac iz Odjela krim policije u PU Mostar i kako se radi o frakcijskim borbama u MUP-u.

„Čitavu ovu akciju oni su pokrenuli samo kako bi se srušio taj policajac. Meni je inspektor na saslušanju govorio da uvalim ovog policajca i kako mi ništa neće biti. Oni terete tog policajca kako je on, budući da živi kod Darija K., pripremio njegovo premlaćivanje. Ja sam kasnije čuo neke priče da je navodno neka djevojka njima javila da je K. u stanu, a ne ovaj policajac. Ovo su obične borbe između dviju struja u MUP-u", smatra Rosić koji se, nakon ove akcije, brzo našao na slobodi.
„Zamislite koji je to šok. Pa oni su meni doveli gomilu policajaca s fantomkama, dovodili su pse, zamislite kako to izgleda mojim susjedima. Da ne pričam o blokiranju prometnica na Smrčenjacima. Podigli su stotine ljudi nizašto. Troše novac, a nikakvih dokaza nema", objasnio je Rosić.
On je rekao kako su mu prilikom pretresa našli samo jedan pancir te je pušten, a pancir mu je ubrzo vraćen.

Kaže kako se i čitava priča o pljačkama i drogi temelji na nepouzdanom policijskom doušniku Dariju K. te je uvjeren da će sve pasti u vodu. Zanimljivo je kako je spomenuti Darijo K. nedavno prijavljen za mnoštvo provala po gradu, a tada je s njim bio osumnjičen i Slobodan Č., a sada su njih dvojica na suprotstavljenim stranama.

Inače, za policajca koji je, kako Rosić kaže, bio meta ove akcije ranije se govorilo kako on dosad nije imao problema sa zakonom i da je nekad imao izvrsne rezultate. Ima li dokaza da je taj policajac surađivao s osumnjičenim Mostarcima, te može li bilo kome od njih nešto biti dokazano, ostaje za vidjeti. Ako je istina ono što Rosić priča, u MUP-u postoji određen sukob među inspektorima, budući da Rosić kaže kako su mu i prije par godina sugerirali da uvali jednog inspektora, a je li tu riječ o običnim frakcijskim borbama, kako tvrdi Rosić ili o pokušaju iskorjenjivanja „prljavih policajaca", kako pričaju neki drugi, teško je reći. Rosić je jučer objasnio i kako se on uopće nije nalazio u kući kada su mu upali policajci, ali da se sam odmah predao kada je čuo da ga traže. Kaže i kako se suspendirani policajac našao na meti te su ga povezali s osumnjičenima jer su nekad išli zajedno u školu te je s nekima od njih bio školski prijatelj.

Dnevni list