FOTO  Mostar: Cimski osnovci oduševljeni zavičajem - nezaboravni izlet za samo 23 KM

Mostar, cim, Hercegovina, mogorjelo kod čapljine, Počitelj, Hutovo blato, osnovna škola
Izlet za osnovce uvijek je podrazumjevao jednodnevni odlazak u prirodu, upoznavanje kulturno-povijesnih znamenitosti zavičaja, prostora koji vas okružuje. Za mostarske učenike to je Hercegovina.

A zavičaj cimskih pučkoškolaca je poput raja na zemlji; prepun bistrih kraških rijeka, vodopada, drevnih gradova i utvrda, tu su i Hutovo blato najveće zimovalište ptica selica u Europi, špilja Vjetrenica, jedna od najvećih i najljepših špilja na jugoistoku Europe,...

Ponude turističkih agencija

Umjesto upoznavanjaa zavičaja, lokalne turističke agencije ponudila su cimskih onovcima relativno skupe aranžmane, koji su uključivale posjete gradovima u susjednoj Hrvatskoj: Splitu, Šibeniku, za što bi njihovi roditelji trebali izvdvojiti od 300 do 500 KM.

Razrednici i roditelji učenika osnovne škole u Cimu, suočeni s potpunim odsustvom senzibiliteta turstičkih agencija za kupovnu moć njihovih sugrađana i nerazumjevanja što su škola, učenici i roditelji od njih očekivali odlučili su sami kreirati učenički izlet.

Suglasili su se da djeca kroz izlet trebaju upoznati dio svog zavičaja, nešto naučiti i dobro se provesti, i da to ne predstavlja veliki izdatak.

Sami organizirali izlet

Učenici vođeni svojim učiteljicama posjetili su tako, u jednom danu Počitelj, Mogorjelo, Hutovo blato i Zračnu luku - Mostar.

-Pogledali su povijesne znamenitosti grada Počitelja i upoznali njegovu burnu prošlost. Veseli i uzbuđeni uživali su u ljepotama povijesnog lokaliteta Ville rustice, osjećajući ponos što žive u zavičaju bogatom poviješću i kulturom. Jahanje konja u konjičkom klubu pored Mogorjela bilo je i veselo i uzbudljivo.

Poseban doživljaj bila je vožnja brodicom Hutovim blatom uz edukativno upoznavanje flore i faune tog čudesnog područja. Okruženi šašom i trskom pred njima je paradirala siva čaplja, kormoran, divlje patke, uz brodicu je plivala i zmija bjelouška, a ljepote lopoča i lokvanja su ih posebno zadivile. Nakon vožnje brodicom djeci je organiziran ručak u obližnjem restoranu.

Na kraju izleta posjetili su Zračnu luku Mostar, gdje ih je ljubazno osoblje toplo i prijateljski dočekalo te ih upoznalo s njihovim radom, opisala je za Hrvatski Medijski Servis izlet sa svojim učenicima učiteljica Željka Marojević.

Upoznavanje zavičaja, taj doživljaj kojeg će djeca dugo pamtiti, koštao je njihove roditelje samo 23 marke. /HMS/