Mostar: Cijena najma stana ide i do 1300 maraka

stan, unajmljivanje, Mostar, stan

Stanodavci su svjesni da studenti nemaju mnogo izbora, pogotovo, ako stanove traže u rujnu, pa na oglase postavljaju prostore koji ponekad nisu za stanovanje, piše Večernji list BiH. Cijene najma uglavnom uključuju samo korištenje prostora, a studenti sami moraju plaćati režije. Na oglasima stanodavci za garsonijere potražuju u prosjeku 300 KM, a ako su kvalitetnije uređene cijena se penje i na 550 KM.
"S obzirom da su stanodavci u Mostaru svjesni da je ovo studentski grad i da na njima mogu zaradit novac mislim da pretjeruju s cijenama. Danas nećete naći pristojan i kvalitetan stan ispod 400 maraka. Obične garsonijere bez osnovnih uvjeta za život, neuredne i pune vlage izdaju za 300 maraka jer su svjesni da su studenti osuđeni živjet u takvim uvjetima i ne mogu si priuštiti više. Potražnja za stanovima je velika, a ponuda prilično ograničena pa se onda lako koristi situacija", kazala je Iva Popović studentica iz Travnika. Trosobni stanovi u novoizgrađenim zgradama koštaju i do 1300 KM, a najam dvosobnih stanova stoji 900 KM mjesečno.

"Većina stanova precijenjena obzirom na stanje u kojem se nalaze. A oni koji imaju usklađenu cijenu s izgledom najčešće imaju stanodavce koji su prestrogi. Cijena se povećava konstantno, a na stanovima se ne radi niti se u njih ulaže", rekla je Andrea Karatović studentica iz Žepča. Visina najma ovisi i od lokacije. Što su bliže fakultetima to im je cijena viša bez obzira u kakvom se stanju nalazili. Ponekad stanovi koji izgledaju kao da su uređivani u ‘Titovo doba', a tik su uz fakultete, koštaju 600 KM, zatim su tu jednoiposobni i dvoiposbni stanovi s tim da studenti rijetko razumiju što to zapravo znači. Po novom zakonu jednoiposoban stan je onaj koji ima dnevnu sobu sa blagovaonicom, kuhinju, toalet i sobicu koja je minimalne kvadrature 6 četvornih metara. Pa tako na jednom oglasu na OLX-u iznajmljivanje jednoiposobnog stan košta 700 KM, a drugi 450 KM. Pored toga mnogi stanodavci postavljaju uvjete pri iznajmljivanju stanove, često navode da iznajmljuju isključivo studenticama, a neki oglasi su tako specifični da traže "ozbiljnu studenticu nepušačicu". Zatim su tu zahtjevi za isplatu dvije stanarine unaprijed. Za mnoge studente koji tek dolaze u Mostar problem je ne poznavanje grada pa tako iako na oglasu stoji da je stan u blizini Sveučilišta ponekad se on nalazi na izlazu iz grada. Osim privatog smještaja studenti u Mostaru imaju mogućnost stanovanja u Studentskom centru gdje za 156 KM mjesečno imaju osiguran smještaj s režijama i hranu. Velik broj studenata se prijavljuje u dom, ali zbog ograničenog kapaciteta prisiljeni su tražiti privati smještaj.

Vecernji list