Mostar broji oko 50 djece bez roditeljskog staranja

Mostar, djeca, zajedničko skrbništvo

Prema podacima kojima Centar raspolaže, procjenjuje se kako Mostar broji oko 50 djece bez roditeljskog staranja.

"Što se tiče djece bez roditeljskog staranja, to je širi pojam, jer se ne može odrediti točan broj. Pored registrirane djece, imamo i onih koji se svakodnevno pojavljuju kroz našu praksu. No, gledajući otprilike, ima ih oko 50", kazala je Emina Mehić, socijalna radnica u Centru za socijalni rad Mostar i koordinatorica tima za maloljetničku delikvenciju.

Ona je navela kako je u evidenciji zabilježeno, da se oko desetero djece s područja grada Mostara nalazi u udomiteljskim obiteljima, od kojih je jedno dijete u srodničkom udomljavanju.

Na nivou HNŽ-a se već dvije godine provodi kampanja pod sloganom "Svako dijete treba obitelj" kojom se nastoji upoznati što veći broj građana s pojmom udomljavanja.
Naime, svakom djetetu bez roditeljskog staranja je Zakonom propisano da ima pravo na posebnu zaštitu i pomoć države.

"Obiteljski zakon obvezuje na zaštitu dječjih prava, a kroz Zakon o socijalnoj zaštiti jedan od oblika zbrinjavanja je smještaj djece u udomiteljsku obitelj. Ovaj oblik zbrinjavanja je, pored usvojenja i smještaja u ustanove socijalne zaštite, obvezujući segment zaštite djece bez roditeljske skrbi", kazala je Mehić.

Ona smatra kako vršenjem češćih promocija, udomljavanje može zaživjeti na našem području. "Ovakvim promocijama animiramo stanovništvo kako bi udomljavanje, kao jedan bolji vid zaštite i brige o djeci, postalo važan dio naše društvene zajednice", navela je Mehić.

Dnevni list