Mostar: Brižni otac prva žrtva Europskog uhidbenog naloga

Vijeće Vrhovnog suda Federacije, sud, droga, šverc droge, droga, sud, kriminal, kazneno djelo, imigranti, policija, sud bih, suđenje, Eronet, dijana milić, tužiteljica, smrt, platformaši, kontrola, sud, Muhidin Bašić, silovanje, Željko Komšić, crna kronika, crna kronika, ratni zločin, optužnice, Livno, promet, sigurnost, Mila Gadžić, Brank Kolobarić, Valerija Čuljak, sudac, sud, Slobodan Vasković, HT Eronet, Stipe Prlić, optužnica, dretelj, Tužiteljstvo BiH, beba, sud, Njemačka, vesna budimir, suđenje, prijetnje, monstrum, suđenje, Hrvatska, Mostar, žrtva, uhićenje, Nizozemska, tužiteljstvo, optužnice, ratni zločin, Mostar, optužnica, Armija BiH, suđenje, sud, trgovina ljudima, tužiteljstvo, Dragica Glušac , Gibraltar, suđenje, mikro kredit, sestre, Mostar, Mostar, ubojstvo, istraga, umirovljenici, ep hz hb, sindikat, sindikat ephzhb, Gibraltar, Stipe Prlić, optužnica, bjegstvo, suđenje, policajci, frane lučić, kornati, prevarant, Čapljina, osuda, sud bih, tužiteljstvo
...2,5-godišnje djevojčice Marije, za što ga je Nizozemska tražila preko Interpola. Izručen je početkom srpnja i tek nakon tri mjeseca pušten iz pritvora u Amsterdamu, nakon čega se opet vratio u rodni Mostar.

Da ironija sudbine bude veća, još prvi dan ulaska Hrvatske u EU u Split ga je namamio njegov 33-godišnji sin iz prvog propalog braka s Nizozemkom. Rekao mu je kako ga želi vidjeti za vrijeme kratkog boravka u Dalmaciji, ali su ga, osim njega, u tamošnjem hotelu ‘Park' dočekali nizozemski mediji i hrvatska policija! Postupali su po ‘lex Perković' i nesretnog Marinka pred očima uplakane kćeri strpali iza rešetaka. Slučaj je očito vrlo aktualan u Nizozemskoj, čim je u pripremljenu stupicu u splitskom hotelu poslana i ekipa renomirane internacionalne televizijske kuće. Marinko je ispitan. Kaže da djevojčicu nije oteo, već da je u pitanju brakorazvodna parnica od njegove druge, 30 godina mlađe, supruge Kajout Fatime Zahre koja je iz Nizozemske s njim došla živjeti u Mostar, no nije se dugo zadržala, već se vratila natrag te pokrenula postupak za rastavu i skrbništvo nad kćeri.

Marinko je, inače, proveo 30 godina radeći kao soboslikar u Nizozemskoj i ovo mu je bio drugi brak. Zbog svega je vrlo nesretan. Želi da mu sud dodijeli skrbništvo nad kćeri. Ima nizozemsko i bh. državljanstvo, kao i njegova kći. Nažalost, pokazalo se da pravo ponekad ne poznaje pravdu. Valjda pod utjecajem medija, ne pokušavajući čuti drugu stranu, kruti Nizozemci su svoga državljanina privremeno zatvorili, a nezaposlenoj Marokanki bez riješenog statusa predali dijete te dodijelili socijalni stan i novčanu pomoć. Marinko se nakon toliko godina gastarbajterstva našao na ulici.

- Ovdje, u mostarskom naselju Rodoč, imam kuću i mislio sam da ćemo se tu skrasiti. Prošlog listopada smo stigli s robom za prodaju. Planirali smo otvoriti trgovinu odjeće i obuće. Ja bih povremeno odlazio na rad u inozemstvo. Takav je bio dogovor. Međutim, moja supruga očito nije mislila tako. Vratila se sama u Nizozemsku i pokrenula brakorazvodnu parnicu, kao i ja ovdje. No, tamošnje pravosuđe je očito učinkovitije pa sam se ubrzo našao među međunarodnim bjeguncima, iako nikada nikome nisam ništa loše učinio. Nisam imao pojma za to pa sam se bezbrižno s djetetom, koje sam osam mjeseci čuvao kao zjenicu oka svog, uputio u Split, gdje su me novinari dočekali kao kriminalca - priča nam teška srca svoju životnu dramu ovaj Mostarac, za kojega susjedi imaju samo riječi hvale. To mu je ujedno i jedina utjeha koju mu je pružila ova država.

Izvor: vecernji.ba