Pobuna policije u Mostaru: Ne možemo stvari riješit preko noći

Neredi Mostar
Naime, u sindikatu tvrde kako nisu popunjena radna mjesta u skladu s važećim Pravilnikom o sistematizaciji, čime je na izravan način zaposlenicima prouzrokovana materijalna šteta na osnovi umanjenja primanja, da su uskraćena prava na napredovanje, te da je veći broj viših rukovodnih funkcija u MUP-u i policijskim upravama dugi niz godina popunjen policijskim službenicima "privremeno odlukama" komesara.
Neodgovornost

Upravni odbor smatra da bi adekvatnom popunom svih radnih mjesta prema važećoj sistematizaciji MUP-a HNŽ-a došlo do odlikovanja više od 150 pripadnika MUP-a, od čina policajca do glavnog inspektora. Također, ističu kako su koncem 2010. na održanom sastanku s komesarom policije, Sindikatom i predsjednicima Unije samostalnih sindikata policije FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH, doneseni konsenzusom zaključci, a dinamiku realizacije predložio policijski komesar, koja je predvidjela popunu svih radnih mjesta i okončanje procedura za sve policijske službenike od čina policajca do glavnog inspektora do konca svibnja ove godine. Međutim, od svega navedenog, tvrde, ništa nije realizirano. Dodaju i to kako su uvjeti rada jako loši, a pogotovo zbog lošeg stanja osobne i zajedničke opreme u Upravi policije (odjeća, obuća, vozni park...).
Pored izravne odgovornosti Uprave MUP-a, u sindikatu smatraju krivcem za ovo stanje i članove policijskog odbora koji su se u dosadašnjem postupku provođenja natječaja za dva radna mjesta glavnog inspektora ponašali krajnje neprofesionalno te zbog postupaka u svojoj neodgovornosti, natječaj traje 10 mjeseci i krajnje je neizvjesno kakva će njegova sudbina biti.
- Ukoliko zbog ovakvih okolnosti dođe do pogoršanja uopće sigurnosti situacije u našoj zajednici, policijski službenici i članovi sindikata se unaprijed ograđuju, jer se Sindikat do sada zalagao za provođenje zakonskih odredbi, što nije bio slučaj s poslodavcem zbog čega smo se svi našli u nezavidnoj situaciji, poručuju u Sindikatu.

Sve po zakonu

Ovim povodom smo kontaktirali i policijskog komesara MUP-a HNŽ-a Amira Begića, kako bi čuli njegovu stranu priče, koji je na sve ovo kazao kako se sve radi po zakonu i propisima, a ne može se raditi bržim tempom.
- Jednostavno ne možemo pojedine stvari preko noći rješavati, niti možemo preskočiti stepenice, možemo sam ići jednu po jednu. Sve ide svojim tempom i sve će biti riješeno u svoje vrijeme, istaknuo je Begić.

Dnevni list