MOSTAR: 6 sati s odjela na odjel vozali bolesnog 80-godišnjaka

crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, rađanje, porođaj, bolnica, crna kronika, crna kronika, Posušje, pokušaj samoubojstva, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, drežnica, prometna nesreća, Mostar, hitna pomoć, vrućina, crna kronika, crna kronika, hitna pomoć, Šibenik, crna kronika, crna kronika, crna kronika, rukometaš, smrt, smrt na terenu, pokušaj samoubojstva, Orašje, crna kronika, braća, Infarkt, italija, prometna nesreća, zadar, pogibija, Beograd, tragedija, crna kronika, Split, petarda, ozljeda, crna kronika, telefon, perverznjak, uhićenje, hitna pomoć, Split, tablete, maloljetnice, hitna pomoć, Mostar, rađanje, prometna nesreća, Mostar, Grabovica, crna kronika, crna kronika, crna kronika, Stolac, radnik, pogibija, stojan vrlić, mrtvac, Ilići, navijač, Hrvatska, frankfurt, pogibija, beba, smrt, šok, temperatura, sanski most, dječak, pogibija, prometna nesreća, Polog, prometna nesreća, Banja luka, crna kronika, em
... je šest puta na relaciji između Centra urgentne medicine na Bijelom brijegu i Infektivnog odjela u staroj Kirurgiji jer se šefovi smjena ta dva odjela nisu mogli usuglasiti gdje bi pacijent trebao ležati.

Liječnik Siniša Skočibušić, dežurni na Infektivnom odjelu, i liječnik Branko Sasenović, dežurni na CUM-u, bolesnog čovjeka s povišenom temperaturom do skoro 40 stupnjeva uporno su vraćali jedan drugome. Nesretnog pacijenta su vozilom Hitne pomoći vozali od jedne do druge ustanove od 8 sati uvečer do 2 sata ujutro. Na kraju je Ljubanova obitelj oko 2 sata ujutro bila prisiljena povući privatne veze nakon čega je liječnik Skočibušić ipak smjestio bolesnog čovjeka na svoj odjel.

Prijava

Ljubanova kćerka Vikica Glibić, glavna sestra na Odjelu obiteljske medicine u Domu zdravlja Mostar, i njezin suprug Ivan su jučer podnijeli prijavu ravnateljstvu SKB-a Mostar kako bi se istražilo ponašanje dvaju liječnika.

Ljubanov zet Ivan nam je prepričao dijelove večeri za koju kaže da je bila više nego traumatična. Hitna pomoć je kući došla po Ljubana. Odmah je prevezen na Infektivno u staru Kirurgiju i smješten je u sobu na prvom katu.

"Tu ga je dr. Skočibušić pregledao i uputio na Bijeli brijeg. Vozač hitne pomoći i ja smo ga na nosilima odnijeli do vozila hitne i dovezli na CUM. Liječnik Sasenović, dežurni na CUM-u, nakon što je pregledao rendgensku snimku pluća kazao je kako se pacijent treba vratiti na Infektivno. Opet samo vozač hitne i ja na nosilima stavili pacijenta u vozilo u uputili se natrag na Infektivno u istu sobu u kojoj je već pregledan. Skočibušić je odmah po našem dolasku ponovno kazao da taj pacijent nije za njega nego za CUM. Opet na nosila i opet natrag na CUM. Ljuban je cijelo vrijeme bio u stanju groznice i teške demencije od koje inače pati. Tresao se i preznojavao dok su ga njih dvojica poput ping-pong loptice bacali s jednog odjela na drugi", još uvijek u nevjerici priča Ivan.

Kada su ga ponovno dovezli kod dr. Sasenovića na Bijeli brijeg, čekali su punih pola sata da ih on uopće primi.

"Napokon je došao i pregledao mu pluća. I vjerovali ili ne, ponovno ga vratio na Infektivno kod Skočibušića! Opet vozač hitne i ja jadnoga Ljubana na nosila i opet put Kirurgije", priča Ivan.

Preko veze

Na Infektivnom je Skočibušić treći put ponovno vratio pacijenta na Bijeli brijeg. Po trećem dolasku na CUM liječnik Sasenović više nije htio izići iz ureda.
"Ja i supruga smo bili očajni. Možete misliti kako se bespomoćno osjeća čovjek koji ovisi o pomoći drugoga, a taj drugi mu ne pomaže. Jadni Ljuban je cijelo vrijeme bio u gotovo besvjesnom stanju. Sav očajan otišao sam u Sasenovićev ured i preklinjao ga da uradi nešto. Molio sam ga da zove Skočibušića i da se njih dvojica dogovore gdje će smjestiti Ljubana na što mi je on odvratio: "On je mlađi, neka on zove mene!" Bio sam izvan sebe! Pitao sam liječnika što ću raditi s bolesnim čovjekom. Molio sam ga da ga primi i pomogne mu, ali uzalud", priča Ivan. Doktor Skočibušić mu je tvrdi otvoreno predložio da se žali ravnateljstvu i da traži trećeg liječnika koji će utvrditi tko je u tome cijelom slučaju u pravu. „Možete misliti! Dva sata ujutro, punac pored mene jedva diše a on od mene traži da ja rješavam njihove liječničke probleme. Nečuveno", kaže Ivan.

Na kraju su u 2 sata ujutro preko privatnih poznanstava uspjeli smjestiti Ljubana na Infektivno kod liječnika Skočibušića gdje se još uvijek i nalazi.
Ivan i Vikica ističu kako su s cijelom pričom jednostavno morali ići u javnost.

"Doktorska samovolja zbog koje trpe pacijenti i njihove obitelji je strašna. Tome se mora stati u kraj. Ja sam zdravstveni djelatnik i, vjerujete, ne idem tako lako protiv svojih kolega. Ali ovo je prevršilo svaku mjeru", kaže Vikica. Liječnik Siniša Skočibušić je u izjavi za Dnevni list kazao kako se za sve nejasnoće treba obratiti ravnateljstvu bolnice. U Odjelu za informiranje SKB-a Mostar nisu htjeli komentirati ništa vezano za ovaj slučaj, a liječnika Branka Sasenovića jučer nismo uspjeli kontaktirati.

Tragedija obitelji Glibić

Obitelj Ivana i Vikice Glibić je prije nekoliko godina doživjela tragediju kada je, tvrde oni, krivnjom liječnika na Odjelu za ginekologiju SKB-a Mostar njihova kćerka Nataša rodila mrtvo dijete. "Cijela trudnoća je bila uredna. Liječnik koji je vodio trudnoću je oduživao s porodom kako bi se dijete rodilo na njegovoj smjeni. Takav njegov postupak je imao tragičan ishod. Rođeno je mrtvo dijete od 4,5 kilograma koje je, prema svim pravilima medicine, trebalo na svijet doći potpuno zdravo. Nismo išli sa sudskim postupkom zbog naše kćerke koja to nije mogla psihički podnijeti", kazao je Ivan.

Izvor: Dnevni list