Mostar: 21.3. obilježava se Svjetski dan osoba sa Down sindromom

Down sindrom, Svjetski dan sa Down sindromom
Cilj je senzibilizirati društvenu zajednicu prema osobama sa Down sindromom kako bi nas podržali u našoj borbi za „Obrazovanje bez diskriminacije" što je i ovogodišnji moto naše Udruge. Svaki dan je upotpunjen ljubavlju koju nam naša djeca pružaju, ali i brojnim problemima. Jedan od njih je i nastojanje da djeca s Down sindromom dobiju ono što im prema osnovnim pravima svakog djeteta i pripada, a to je pravo na obrazovanje. Prema zakonu, našoj djeci je omogućen upis u redovne škole, ali nažalost nisu ostvareni uvjeti kako bi naša djeca mogla što kvalitetnije pohađati nastavu. U Hercegovačko neretvanskoj županiji djeci s poteškoćama u razvoju nisu omogućeni asistenti u nastavi, koji su im prijeko potrebni. Roditelji su ih primorani sami financirati. Pored asistenta svaka škola bi trebala imati i defektologa, logopeda i psihologa kako bi se djeci pružilo što kvalitetnije obrazovanje. Obrazovanje bez diskriminacije.

Udruga za Down sindrom Mostar ove godine organizira nekoliko aktivnosti povodom obilježavanja Dana osoba sa Down sindromom.
U Mepas Mall-u će se organizirati prodajna izložba radova članova naše Udruge od 9.00 do 20.00 sati gdje će se posjetitelji ujedno moći informirati o aktivnostima naše Udruge.
U 11.00 sati u Pricess dvorani u Mepas Mall-u je dogovorena promocija slikovnice „Moj brat i ja" spisateljice Sonje Jurić uz prigodan zabavni program.
U 18.00 sati u Katedrali će se služiti misa za sve osobe sa Down sindromom.
Preko društvenih mreža je pokrenuta kampanja u kojoj nam svi koji nas podržavaju u našem nastojanju da djeca i odrasli sa Down sindromom ne budu diskriminirani na bilo kojoj osnovi šalju fotografije u šarenim različitim čarapama koje su postale simbol Dana osoba sa Down sindromom. Šarene različite čarape simboliziraju koliko smo svi različiti, a u biti jednaki. Ovom prilikom pozivamo javnost da nam pošalju svoje fotografije u šarenim različitim čarapama na facebook stranicu Udruge za Down sindrom Mostar.

Javnosti se zahvaljujemo na dosadašnjoj velikoj podršci te možemo samo poručiti koliko je važno poštovati različitosti, nastaviti podržavati rad naše Udruge i osobe sa Down sindromom jer tako i mi možemo ostvariti svoja prava, ciljeve i pojačati motivaciju za dalju borbu za ravnopravnost.