Moja smjena je nelegalna, o svemu sam obavijestio inspekciju

- Sve je bilo nelegalno i o tome smo obavijestili inspekciju, započeo je Hadžiomerović te zatim iznio svoju stranu priču. Kaže da je sazvao jednu sjednicu Vijeća Univerziteta u ime predsjednika Trge, da bi mu kasnije rekli kako to nije smio učiniti jer Trgo nije pismenim putem podnio ostavku, iako je istu poslao e-mailom.

Piše: Dalibor Drlje / Dnevni list

Rasprava o prioritetima

- Tražio sam da raspravljamo o prioritetnim stvarima kao što su kriteriji studenata za upise i o nekim manje važnim odlukama. No, menadžmentu je bilo očigledno više stalo da krene u obračun s Građevinskim fakultetom i njihovim Upravnim odborom, koji je jedna od najbolje stojećih ustanova i raspolaže s najviše novca. Ja sam odbio raspravljati o toj točki, a sva igra se očigledno vodila oko smjene Upravnog odbora Građevinskog fakulteta, govori Hadžiomerović, koji nije htio raspravljati o tim točkama već o onim koje je smatrao prioritetnim. 

Zatim je nakon toga sazvana sjednica Vijeća gdje su smijenjeni Hadžiomerović i Trgo, a Hadžiomerović je pozvao inspekciju da se uključi u cijeli slučaj.

- Smiješne su optužbe na moj račun, kao da sam ja protiv Univerziteta. Isto tako ne treba napadati premijera Vlade i ministre Borića i Dželilovića, nisu oni krivi što nema novca. Situacija je teška, rekao je bivši zamjenik predsjednika Vijeća Univerziteta.
Kaže da je davao punu potporu novom menadžmentu Univerziteta i njihovom planskom načinu ubiranja novca, tako što bi se centralizirali novci za Univerzitet. U slučaju da fakulteti ne mogu isfinancirati obveze, preuzeo bi ih Univerzitet.
- Međutim, to je izgleda “palo u vodu” i nekim fakultetima nisu izmirene obaveze. Podržali smo rad vodstva jer smo željeli izvesti Univerzitet na pravi put, izvršiti ujedinjavanje i podići rejting ustanovi što je bio jedan od ciljeva, kaže Hadžiomerović.

Novca nema


Kad je bilo u pitanju osiguravanje novca, vodstvo Univerziteta je trebalo napraviti dva plana, A i B. No, imali su samo plan A, da će od Skupštine HNŽ-a dobiti milijun i pol maraka više te od SBŽ-a još jedan milijun na osnovi upisanih studenata na Univerzitet. 

- Kad od toga nije bilo ništa, onda je započela haranga i optužbe da je netko drugi kriv. Jasno je bilo da se obećanja ne mogu ispuniti i mislim da bi bilo puno bolje da je to rečeno, nego optuživati Vladu i ministre te etiketirati ih, kao da su novci u njihovom džepu. No, novca nema, mi smo toga svjesni. Radim u obrazovanju i znam što nas čeka, još teža vremena i smanjenje novca svim budžetskim korisnicima, rekao je Hadžiomerović.