Mo parking: Želimo početi s radom

Mo parking
Radni odnos

Još prije pola godine prešli su u novo poduzeće kako bi se obučili i pripremili za rad, upoznali se s načinom funkcioniranja i organiziranja mirujućeg prometa u gradu, istražili parkirališna mjesta koja bi se trebala naplaćivati, upoznali se s tehnologijom koju će koristiti, no od posla još uvijek ništa.

Kako se neslužbeno doznaje, radnici ovog poduzeća pripremaju štrajk upozorenja kako bi skrenuli pozornost javnosti i gradskih vijećnika na svoj položaj.
Direktor poduzeća Mladen Knezović nije mogao ništa kazati o štrajku, navodeći kako je on menadžment poduzeća, ali je kazao kako su radnici, ali i uprava poduzeća, nestrpljivi da isto krene s radom.

- Mi čekamo odluke Gradskog vijeća jer želimo krenuti s radom, želimo prihodovati, a radnici žele zarađivati svoje plaće. Mi možemo prihodovati samo kad se te odluke usvoje nakon kojih bi mogli sklopiti ugovore s djelatnicima o radnom odnosu. Ljudi su obučeni za svoja radna mjesta, žele riješiti svoj status, kazao je Knezović.
Radnici su i sad na teretu gradskog proračuna. Naime, čekajući da krenu s radom, i dalje primaju plaću iz Gradske uprave. Ističu kako žele napokon krenuti s radom, zarađivati svoje plaće, a ovako se osjećaju potpuno bespotrebno.
Odavno ih građani Mostara mogu vidjeti na terenu s opremom kako istražuju parkirališna mjesta i "naplaćuju" parkiranje.

Čeka se politika

Gradsko vijeće Mostara je još 2008. godine dalo suglasnost da se osnuje poduzeće koje će urediti mirujući promet u gradu. Poduzeće je napravljeno, radnici, njih 60-ak, koji su bili višak u Gradskoj upravi pristali su bez otpremnina proći obuku i raditi na naplati parkiranja. Nabavljena su pauk-vozila, dobivena suglasnost od MUP-a HNŽ-a, instalirana najsuvremenija tehnološka oprema, izabran menadžment , a sad to isto Gradsko vijeće ne želi dati suglasnost da poduzeće krene s radom.
Knezović je i na zadnjoj sjednici vijeća, kad je bilo riječ o izvješću utrošenih sredstava za ovo poduzeće, rekao da su oni mogli krenuti s radom još prije pola godina te da samo čekaju zeleno svjetlo politike.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list