FOTO  Mladi u HNK/HNŽ preveniraju nasilje

mladi hnž

... edukativna treninga  za vršnjačke edukatore iz osam srednjih škola sa područja našeg kantona.

Mladići i djevojke, srednjoškolci, iz osam  srednjih škola su dobili znanje i vještine tijekom trodnevnih treninga kako da educiraju svoje vršnjake na teme nasilja i prevencije nasilja.

Proteklih mjesec dana nevladina oragnizacija je intenzivno radila na edukaciji budućih vršnjačkih edukatora iz osam srednjih škola s kojima će kroz naredne tri godine raditi na temu prevencije nasilja i promoviranju zdravijih životnih stilova. Mladići i djevojke, koji su sudjelovali na treninzima, bili su odabrani od strane pedagoga te će naredne tri godine igrati važnu ulogu u edukaciji svojih vršnjaka.

Tijekom prvih dana na treninzima mladići  i djevojke su učili o tome što je to vršnjačka edukacija, koje su pozitivne i koje negativne strane vršnjačke edukacije, stekli su znanje o tome što je to Program Mladi ( model po kojem se provode vršnjačke radionice) te su učili o vještinama javnog nastupa, vještinama govora i svim vještinama koje su potrebne kako bi uspješno odradili edukativne radionice u svojim školama.

Drugog i trećeg dana treninga vršnjački edukatori su imali priliku ,da uz pomoć trenera, pokušaju napraviti radionicu da vide kako to izgleda . Na kraju su edukatori dobili dodatne savjete o tome kako da stručno odrade radionice u svojim razredima te kako će dalje provoditi ostale aktivnost naredne dvije godine.

Ukupno 36 mladih ljudi iz osam srednjih škola su prošli kroz trodnevne obuke i stekli znanje potrebno za provedbu edukativnih radionica. Ova aktivnost je implementirana u suradnji  s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Zavodom za školstvo HNŽ i Pedagoškim zavodom HNK. Aktivnosti vršnjačke edukacije i kampanja s ciljem prevencije nasilja i promoviranja zdravijih životnih stilova se implementiraju u suradnji sa osam srednih škola: Srednja škola Jablanica,  Srednja škola Stolac, Srednja mašinsko - saobraćajna škola Mostar,  Srednja Elektrotehnička škola Mostar, Srednja ekonomska i ugositeljsko - turistička škola Mostar,Srednja građevinska škola Mostar, Srednja ekonomska škola Joze Martinovića Mostar i Gimnazija Mostar.

Ova aktivnost se implementira u sklopu projekta „Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavanjem rodnih stereotipa ". Ovaj projekt je podržan od strane Švicarske Vlade i OAK Fondacije a implementira se uz podršku CARE International, Balkans.