FOTO/VIDEO  Miro Džakula: UNO neće naplatiti ni feninga više, ali će se izboriti za svaki koji joj zakonski pripada

Miro Džakula, naša tv, Mario Vrankić, Dobar loš zao emisija
Ipak većini takvo poskupljenje lakše pada nego kada rastu cijene goriva, koje su, srećom, zadnjih par mjeseci opet malo snižene. O ekonomiji, brojkama i porezima u talk showu "Dobar, loš, zao" ugostili smo relevantnog sugovornika za sve navedene teme - dr. Miro Džakula, direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Kada ste na čelu takve institucije koja barata s milijardama KM te je odgovorna za provedbu zakonskih propisa i politike neizravnog oporezivanja kao i za naplatu i raspodjelu prihoda od poreza, onda je to poseban izazov u državi niske porezne discipline. "UNO je najodgovornija za fiskalnu stabilnost Bosne i Hercegovine i svih koji taj novac koriste", tvrdi Džakula.

Džakula je rođen je 1960. godine u Čapljini, a diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru gdje danas također predaje. Dužnost direktora UNO obnaša od 2011. godine. Prije toga bio je šef Odsjeka za poreze u RC Mostar, rukovoditelj Županijskog poreznog ureda u Mostaru, glavni federalni inspektor u Županijskom poreznom uredu u Mostaru kao i glavni inspektor općinskog vijeća Čapljina, te šef robnog i materijalnog knjigovodstva i šef računovodstva u nekoliko poduzeća u privatnom sektoru.

O izazovu provođenja propisa i uvođenja nekih noviteta u državi kompliciranog uređenja Džakula kaže da oni koji ne žele poštivati jedno civilizicijsko dostignuće kao što je plaćanje poreza onda je normalno da imaju problem u komunikaciji s našom upravom.

"Ovo radim cijeli život i možda je moj ‘problem' što mi se ništa ne može sakriti u financijskim poslovanjima tvrtki. Potičem cjelokupnu poslovnu zajednicu da poboljšaju kvalitetu svojih financijskih izvještavanja te da ih usklade sa stvarnim poslovanjem. Ovu godinu smo naplatili 7 mlrd i 596 milijuna KM što je 551 milijun više u odnosu na prošlu godinu. Uprava neće naplatiti ni feninga više, ali će se izboriti za svaki fening koji joj zakonski pripada."

Porezne obveznike ne dijele na povlaštene i nepovlaštene. Pritisaka ima, ali na njih nije osjetljiv, smatra Džakula. Dodaje kako žali što se u početcima uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog/poreznog sustava u BiH i povećanju proračunskih prihoda nije ulagalo u razvoj BiH već u nabujalu administraciju.
Govoreći o administraciji Džakula inzistira na sposobnim suradnicima, tražeći red i rad. U svome mandatu pojačao je izgradnju infrastrukture koja je nužna za brži protok robe i informacija, a samim time i učinkovitije poslovanje, da ne spominjemo gužve na graničnim prijelazima koji su i danas realnost u određenim dijelovima godine.

Pri kupnji regionalnog ureda u Sarajevu Uprava za indirektno oporezivanje je odabrala prostor vrijedan oko 14 milijuna maraka te time uštedjela 2 milijuna u odnosu na drugu ponudu, iako su postojali (u emisiji neimenovani) pritisci, češljanje papirologije i traženje nepravilnosti koje jednostavno nisu postojale, prepričava Džakula.

Na pitanje jeli naša porezna politika restriktivna, pretvrda i tjera li dio gospodarstvenika u sivu ekonomiju, Džakula takve tvrdnje odbacuje po pitanju neizravnih poreza.

"Ako netko želi varati državu vi ga ne možete spriječiti bilo kakvom poreznom politikom. Ovih 17% PDV-a su optimalna mjera za trenutačni razvoj BiH. Nemojte zaboraviti da postoje i izravni porezi koji imaju više prostora za razvijanje, reformu te rasterećenje onih koji imaju manje."

Podsjeća da je država 2014. napravila propust pri potpisu Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju EU, jer je pristala na uvoz EU roba bez carinskih pristojbi i tu gubimo skoro 300 milijuna maraka godišnje. "To je trebalo ići u fazama našega pristupa Uniji."

Na kraju emisije, nakon ozbiljnih razgovora i brojki, gost Miro Džakula je otkrio jednu od svojih zanimacija - sviranje gitare što nam je i prezentirao uživo. "Žao mi je ljudi ne vole da pjevaju i da se vesele", zaključio je.

S gostom kao što je Miro Džakula fiskalne teme bi se moglo prebirati puno više od zadanih sat vremena. Detaljnije pojašnjenje nekih procesa Uprave za neizravno oporezivanje, tržištu, o životnim pogledima i drugim temama pogledajte u video prilogu.