Mercator prodaje objekte, među njima i onaj u Mostaru

Mostar, Mercator

Slovenački maloprodajni trgovinski lanac “Mercator” prodaje dvanaest tržnih centara u regiji, od kojih se pola nalazi u Bosni i Hercegovini.

U pitanju su “Sarajevo Mall”, “Sarajevo Novi Mall”, kao i centri u Dobrinji, Tuzli, Mostaru i Banjaluci.

Pored BiH, u Hrvatskoj se prodaje “Super Konzum Radnička”, trgovački centar u Zagrebu, centri u Rijeci, Puli i Splitu. Kao i u Zagrebu, i svi drugi tržni centri unajmljeni su od strane “Konzuma” od 2014. godine, kada je “Agrokor” kupio “Mercator”.

Prema posljednjim dostupnim podacima, neto dug “Mercator grupe” na kraju ožujka ove godine je iznosio oko 667 milijuna eura, što je za 148 milijuna, ili gotovo petinu, manje nego godinu prije.

Kako je “Nezavisnim” objašnjeno u PR službi poslovnog sustava “Mercator” Ljubljana, prodaja se vrši kroz projekt monetizacije, koji podrazumijeva prodaju objekta s istovremenim najmom samo onog dijela trgovinskog centra u kojem je prodavnica “Mercatora”.

“Mercator će poslije uspješne prodaje centara dugoročno zadržati trgovine u tim istim centrima. Takvi ugovori se sklapaju na najmanje 15 godina s mogućnošću dodatnih 15 godina najma. S bitnim smanjenjem dugovanja i uspješnim poslovanjem PS ‘Mercator’ ima puno razvojnih mogućnosti i već smo najavili dalje investicije od preko 100 milijuna eura. Ovim djelovanjem poboljšavaju se i rezultati poslovanja ‘Mercatora BiH'”, kazali su nam oni.

Podsjećamo, “Mercator” je bio dio sada već bivšeg koncerna “Agrokor”, iz kojeg je nastala “Fortenova grupa”.

Sa slovenačkom vladom dogovoren je plan prijenosa dionica “Mercatora” u sustav “Fortenova” do kraja studenog, a do tada je potrebno provesti još neke službene postupke.