Marko Tomaš prvi gost programa Književni most u Narodnom pozorištu Mostar - 28.09.2017

Marko Tomas, np mostar, Marko Tomas, np mostar
..."Književni most", u kojem će ugostiti autore i njihove knjige i kroz razgovor pokušati publici približiti pisanu riječ.

Programi će se održavati u "Studiju 64" NPM-a uz besplatan ulaz za sve posjetitelje, a prvi gost je Marko Tomaš, istaknuti mostarski pisac, urednik, kolumnist i njegova najnovija knjiga poezije "Regata papirnih brodova".

"Književni most" s Markom Tomašom bit će održan u ponedjeljak, 2. listopada u 19 sati.

Evo što Tomaš kaže o "Regati papirnih brodova" i promociji u Mostaru: "Sve se događa u jednoj noći. Emotivne amplitude, skale, raozočaranja, nade u trenucima agonije, nesanice, ono što prolazi kroz glavu svakom zabrinutom čovjeku. O tome sam pisao u ovoj knjizi. Formu sam pokušao prilagoditi takvom duševnom stanju. Zato su misli pokidane, pomalo grube, katkad nejasne. Sad je već skoro godinu dana prošlo od izlaska ove zbirke. Prošao sam s njom, promovirajući je, cijelu regiju, od Ljubljane do Skopja, a tek sada je na red došao Mostar. Nekada nisam siguran trebam li uopće raditi promocije u Mostaru, ali činim to jer je red iako se ne osjećam uvijek ugodno u toj situaciji. No, knjiga dobrim dijelom govori o Mostaru tako da je potrebno ovdje je predstaviti. Pjesme i grad su povezani. Moj problem je što mislim da sam ja suvišan u tom odnosu".

Marko Tomaš je rođen u Ljubljani 1978. godine. Kod raznih nakladnika objavio je 6 samostalnih i 3 skupne zbirke pjesama. Dnevničke zapise, eseje, političke i sportske komentare objavljuje na internetskim portalima zurnal.ba, lupiga.com, glif.rs te u časopisu Urban Magazin. Novinske tekstove objavljivao u Feral Tribuneu, BH Danima, Glasu Istre. Vodio je kultnu splitsku knjižaru Utopia. Živio je i radio u Kljajićevu, Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Trenutno živi i radi u Mostaru. Član je PEN centra Bosne i Hercegovine. Dobitnik je nagrade Super Cyber Story za kratku priču (2004. godina), nagrade World Music Centra iz Mostara za najboljeg mladog književnika (2014. godina) te nagrade „Farah Tahirbegović" za angažman u kulturi Bosne i Hercegovine (2015. godine).

Iduća promocija u sklopu "Književnog mosta" u NPM-u je već u subotu, 7. 10. u 13 sati, kada će u "Studiju 64" biti predstavljena knjiga Davora Diklića "Teatar u ratnom Sarajevu 1992. - 1995.". Promocija u Mostaru će biti upriličena u sklopu OFF MESS programa.