Mario Vasilj: Ostanimo vjerni Matici hrvatskoj

Matica hrvatska Mostar, Ljerka Ostojić, prof.dr.sc Mario Vasilj, Matica hrvatska Mostar

Danas je u Hrvatskom kazalištu Mostar održana izborna skupština Matice hrvatske Mostar. Tom prigodom, u ime Predsjedništva Matice hrvatske Mostar dodijeljene su zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama. 

U ime nagrađenih zahvalio se dekan FPMOZ-a prof.dr.sc Mario Vasilj riječima:

"Iznimna mi je čast da u ime nagrađenih i svoje osobno ime zahvalim Matici hrvatskoj Mostar na priznanjima da smo prepoznati kao pojedinci koji su sudjelovali i doprinosili upravo ovdje u Mostaru i Hercegovini. Da smo po njezinu priznanju potvrđivali svojim djelovanjem Gotovčev imperativ svijesti o važnosti duhovnog djelovanja-kulture-i onoga što ona sa sobom donosi; „pune svijesti da to nije dodatak, ni ukras hrvatskog života, nego imperativ, temelj i njegov sudbonosni tijek ." Taj imperativ od svakog Hrvata zahtjeva ne samo da, kako kaže Gotovac, „ poštuje duhovne činjenice svoje domovine, nego da mora biti prema njima aktivan, omogućavati ih, podržavati, štititi i razvijati. I stoga držim da nas je kao pojedinca Matica hrvatska Mostar ne samo nagradila nego i potvrdila kao njezine članove, prijatelje, podupiratelje, istomišljenike i suradnike na istom poslu očuvanja naše duhovne baštine i kao podupiratelje slobode novih duhovnih nastojanja i kulturnog stvaranja u neprestanom preispitivanju naše hrvatske tradicije, u njezinom stalnom dijalogu sa Svijetom i prihvaćanju istog. Matica Hrvatska kao središnja struja hrvatske svijesti od svojih početaka oživljava dubine naših povijesnih postignuća, okuplja, prikuplja i vodi tijek naših nastojanja, protječe kroz nedaće naše povijesti i ne da da se ugasi trag našeg postojanja. Matica hrvatska Mostar na ovom našem prostoru već desetljećima uporno nastoji promovirati i podržavati te kulturom obogaćivati ovaj naš mostarski i hercegovački krajolik. U tim njezinim nastojanjima budimo u nadalje njezini podupiratelji i promotori. Ostanimo vjerni Matici hrvatskoj, budimo marljivi kao pčele jer rad na kulturnom dobru kao i med smanjuje gorčinu života".

Za predsjednicu Matice hrvatske Mostar ponovo je izabrana dr. Ljerka Ostojić.

 

Za članove predsjedništva su izabrani: Jure Musa, Nada Dalipagić, Mira Pehar, fra Ante Marić, Ivan Sivrić, Gordan Jurišić, Miro Petrović , Nela Škobić Marinčić, Franjo Takač i Misijana Brkić Milinković.

HERCEGOVINA.info