Marin Topić : Umjetnik kakav se rađa jednom u stotinu godina

Marin Topić, referendum, U ime obitelji, Marin Topić, Hercegovina, Mostar, Marin Topić, Izložba

Teško je u jednom tekstu opisati Marina kao umjetnika, a još teže kao čovjeka koji je svoj život posvetio Mostaru i Hercegovini. Sukladno tome sva njegova djela ili kako smo voljeli napisati na portalu remek-djela su uglavnom priče o Mostaru i Hercegovini.

Svaka Marinova slika je priča za sebe i fascinantno je kako se iz njegovih slika može puno toga pročitati i naučiti o Mostaru i Hercegovini. Kada stanete pred neku od Marinovih slika teško da ćete se od nje odvojiti dok ne shvatite što je njome umjetnik htio reći. Teško je sada napisati ili reći koja od Marinovih slika zaslužuje posebno mjesto u ovom tekstu jer su sve njegove slike posebne.

Marin nas svojim slikama ozbiljno opominje da čuvamo ljepote Hercegovine i Mostara, i ako je ikad bilo vrijeme da je potrebna ta poruka, to je upravo sada. Simboli Hercegovine i Mostara živjet će vječno na njegovim platnima u svojoj punoj raskoši ili ako više volite u originalu. Marin je tako sav svoj veliki talent stavio u službu svom Mostaru i svojoj Hercegovini. Ponekada je znao napraviti izlet i naslikati motiv koji nema veze sa Mostarom i Hercegovinom, ali brzo bi se vraćao svojim najvećim ljubavima.

Marin je sam za sebe original i teško da ga itko u svijetu umjetnosti može kopirati. Umjetnik kao on rađa se možda jednom u stotinu godina i možemo biti sretni što je on baš naš suvremenik.

Za kraj još jednom podsjetnik na Samostalnu izložbu Marina Topića koja je zakazana za četvrtak. 16. studenog u 17. sati i 30. minuta u Galeriji Aluminij u Mostaru.

HERCEGOVINA.info