Lokalni akcijski plan u oblasti invaliditeta u HNŽ i refleksija na inkluzivno obrazovanje

16.10.2019

U Mostaru je u prostorijama Američkog Kutka održan okrugli sto na temu „Lokalni
akcijski plan u oblasti invaliditeta u HNŽ i refleksija na inkluzivno obrazovanje“.
Na događaju je kroz sudjelovanje predstavnika Organizacija osoba s invaliditetom i predstavnika obrazovnog sektora otvoren dijalog o važnosti izrade Lokalnog Akcijskog plana u oblasti invaliditeta u HNŽ kao pravca za inkluzivno obrazovanje.
Razumijevanje inkluzivnog obrazovanja nije jedinstveno i često je upravo zbog različitog razumijevanja promatrano i ostavljano izvan redovnog obrazovnog sustava. Inkluzivno obrazovanje je redovno obrazovanje i nema alternativu. To je proces, u kojem svako od nas ima svoju značajnu ulogu. Definiramo te uloge i krenimo boljim razumijevanjem ka obrazovanju s podjednakim šansama za djecu i mlade s invaliditetom. Inkluzivno obrazovanje nije samo interes djeteta OSI već i roditelja, učitelja, škole, lokalne zajednice i društva u cjelini“, istakla je gđa Jasminka Rebac predsjednica Udruge Ružičnjak.

Osobe s invaliditetom se susreću s brojnim preprekama od arhitektonskih, administrativnih, nejednakog i netransparentnog tretiranja od strane institucija, nepostojanja jednakih prava poput prava na obrazovanje, nepostojanja asistenata, do nepostojanja Strateških dokumenata u skladu sa UN Konvencijom o pravima OSI.
Sudjelovanje  u radu okruglog stola uzele su članice Koalicije OOSI i predstavnici osnovnih škola, Zavoda za zapošljavanje, NVO sektora, predškolskih institucija i dr.
Kroz interaktivnu diskusiju sudionici su zauzeli zajednički stav da Lokalni akcijski plan u oblasti invaliditeta u HNŽ je sustav i pravac za poboljšanje položaja OSI u HNŽ. Usvajanjem LPAI otvaraju se mogućnosti za stvaranje prilika za osobe s invaliditetom i građenja DRUŠTVA JEDNAKIH MOGUĆNOSTI. Okrugli sto je održan u organizaciji Udruženja mladih Ružičnjaka „Los Rosalesa“ i Koalicije „Zajedno smo jači“ u okviru projekta My Rights – Human Rights“ koji financira američka
Ambasada u BiH.

Tagovi: Mostar

loading...