Ljubo Bešlić prisustvovao radnom ručku s Izaslanstvom Europskog parlamenta

Ljubo Bešlić, Mostar, ručak

Tom prigodom gradonačelnik Bešlić ih je upoznao s aktualnim političkim prilikama u, kako bi dobili cjelovitu sliku o gradu, posebice u kontekstu razgovora koji se vode oko mogućnosti konačnog održavanja lokalnih izbora i u Mostaru.
Prije ovog radnog ručka izaslanstvo EU Parlamenta održalo je pojedinačne sastanke s predstavnicima gradskih odbora SDA, SDP-a BiH, DF-a i HDZ-a BiH.
Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda imao je kratku i jasnu poruku za bh. političare.

- Ne tratite vrijeme. To je jedina poruka koju imam. Za nas je neshvatljivo da se u Mostaru ne mogu organizirati lokalni izbori - kazao je Preda u izjavi za novinare.
Hrvatski europarlamentarac Andrej Plenković kazao je kako euro zastupnici u Mostar donose poruku optimizma i poruku potpore Europskog parlamenta, dodavši kako je od iznimnog značenja za Bosnu i Hercegovinu da se gorući problemi konačno počnu rješavati.

- Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu kontinuirano drže temu BiH visoko na dnevnom redu institucija Europske unije i glavni smo zagovornici ubrzanja dinamike europskog puta vaše zemlje. Za ukupnu sliku koju Europska unija ima prema BiH važno je da se počnu rješavati pitanja poput ovoga demokratskog zastoja u Mostaru, prije svega u skladu sa zakonima BiH, ali u europskom duhu i prema standardima članica zemalja Europske unije - istaknuo je Plenković.
Europarlamentarac Tonino Picula upozorio je kako situacija u Mostaru ne opterećuju samo odnose na lokalnoj razini, već šalje i lošu sliku o cijeloj državi.
- Situacija u Mostaru je pokazatelj stanja u kojemu političke opcije ni nakon toliko vremena od potpisivanja Daytonskog sporazuma nisu u stanju riješiti jedan problem tzv. dejtonske kategorije - kazao je Picula.

Po njegovim riječima, nakon podnošenja aplikacije za članstvo u Europskoj uniji BiH se vratila u fokus interesa europskih zemalja, ali bi ponovno mogla izaći iz fokusa ako se unutar zemlje ne počnu rješavati problemi poput izbora u Mostaru ili objave rezultata popisa stanovništva.