FOTO   Ljubo Bešlić I Lars Gunnar Wigemark obišli gradilište gdje će biti postavljen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Mostar, Ljubo Bešlić
...s predstavnicima Svjetske banke, PIT tima za provedbu projekta na izgradnji pročistača otpadnih voda u Mostaru, federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, izvođača radova grčke kompanije Actor, agencije SIDA i predstavnici JP za vodno područje sliva Jadranskog mora obišli gradilište na lokaciji u blizini mosta Franje Blaževića, gdje će biti postavljen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Vrijednost izgradnje glavnog kanalizacijskog kolektora i pročistača iznosi više od 23 milijuna KM, a novac je osiguran kroz GEF projekt Svjetske, te uz potporu Švedske razvojna agencija SIDA i Europske komisije.

Realizacija ovog projekta od velikog značaja za grad Mostar, a prema sadašnjoj dinamici radova taj rok mogao bi biti probijen. Stoga su izvođači radova tijekom današnjeg obilaska gradilišta obećali kako će uložiti dodatne napore da bi se projekt završio do konca listopada ove godine.

Uz izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda usporedo se prave kanalizacijski kolektori, koji će u konačnici predstavljati jednu cjelinu. Glavni cilj izgradnje sustava obalnih kolektora na području Mostara prikupljanje kanalizacije te njezino odvođenje do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ovaj projekt, ocijenjen je kao najvažniji projekt u povijesti Mostara u ovoj oblasti, riješit će problem otpadnih voda u gradu.