Letovi iz Mostara za Frankfurt, Bruxelles...

zračna luka

Talijansko izaslanstvo u kojem su bili predstavnici regionalne zračne Luke Abruzzo, kao i predstavnici G-Toura, jednog od najvećih turističkih operatora na jugu Italije, ponudili su letove na relaciji Sarajevo - Mostar - Pescara, s tim da bi novost bila uspostava letova s Bruxellesom, Oslom i Frankfurtom.

Velika zainteresiranost

- Smatramo kako bi postojala velika zainteresiranost bh. dijaspore za ovim letovima, te kako bi oni zbog toga bili financijski isplativi - poručuju naši sugovornici. Talijanski partneri inzistiraju da zrakoplovni prijevoznik RyanAir bude uključen u projekt koji bi prodavao karte Fortuna Toura Mostar za Oslo, Bruxelles i Franfurt.

Ako dvije strane postignu dogovor o ovom pitanju, letovi bi počeli 28. ožujka iduće godine, a ugovor bi bio na snazi do 2. studenog 2013. godine. Sa svime su upoznate i lokalne vlasti u Mostaru, kao i odgovorni u Zračnoj luci Mostar.

U svjetlu ove suradnje, izaslanstvo Mostara i Zračne luke Mostar će boraviti u Italiji 14. i 15. studenoga gdje će sudjelovati na Međunarodnom mitingu Mediteranskih zemalja koji se održava u Pescari. Na ovom mitingu je planirano potpisivanje protokola o suradnji Zračne luke u Pescari i Zračne luke Mostar.

Nakon toga bi šest operatora iz Zračne luke Mostar trebalo biti upućeno u Italiju gdje će proći proces usavršavanja, te na kraju dobiti certifikate Europske unije iz oblasti međunarodnih letova.

- Radujemo se suradnji s našim talijanskim partnerima i njihovoj želji da u budućnosti prošire suradnju sa Zračnom lukom Mostar. Tijekom ove godine smo vidjeli na koje načine možemo još unaprijediti suradnju sa zračnom lukom u Pescari i novi ugovor će nam svakako omogućiti da suradnja u 2013. bude uspješnija i bolja nego ove godine - rekao nam je Marko Đuzel, predstavnik Zračne luke Mostar u ovom procesu.

Razvoj gospodarstva

Inače, cilj ovoga projekta nije samo prevoziti putnike iz bh. dijaspore i hodočasnike u Međugorje nego i ojačati gospodarsku povezanost Hercegovine i Italije. Tijekom ove godine se djelomično uspjelo u ovom naumu. Ostvareni su dobri kontakti domaćih i talijanskih gospodarstvenika, planiraju se konkretni projekti i nova ulaganja. Novi ugovor dviju zračnih luka bi trebao dodatno ojačati i ovaj proces.

Izvor: Vecernji.ba