Lasić naložio da se besplatno voze osnovnoškolci

srednjoškolci, učenici, prijevoz

No, premda je policija došla osigurati najavljeni prosvjed, blokada prometa jučer ujutro se nije održala, jer su autobusi iz poduzeća MoBus po učenike ipak uredno došli, prema uobičajenom rasporedu, kao i ranijih dana.

Dogovoren prijevoz


Nastavak prijevoza učenika, prema saznanjima Dnevnog lista saznanjima, osobno je naložio premijer HNŽ-a Denis Lasić, koji je već u ponedjeljak na sastanku sa sindikatima obećao kako će se za rješavanja tog problema osobno zauzeti, što je, sudeći prema rezultatima, žurno i uradio.

Toga dana na sastanku je okupio glavnu savjetnicu Grada Mostara Radmilu Komadinu, predsjednika Skupštine HNŽ-a Ramiza Jelovca, načelnika Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božu Ćorića i dogovorio da prijevoz osnovnoškolaca ne smije prestajati.

- Skupština i Grad Mostar ovih dana morat će pronaći zajedničko rješenje koje će biti dugoročno i koje će isključivati svaku mogućnost dolaska u situaciju da ponovno djeca nisu u svojim školskim klupama te da se prave problemi djeci, roditeljima i nastavnicima, jer se zna da je problem kad propuste samo jedan školski sat, a ne cijeli dan, kazao je glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović. Nakon konstruktivnog razgovora na kojem je dogovoreno da jedinice lokalne samouprave i Skupština HNŽ-a iznađu dugoročno rješenje ovog problema,
prijevoznik MoBus prihvatio je do daljnjeg vršiti prijevoz učenika.

- Još nije definirano tko će plaćati prijevoz učenika, ali nama je važno da se taj dio rješava i da smo dobili obećanje od čelnih ljudi da će biti realizirano. Tako će se za sada prijevoz učenika i dalje nesmetano odvijati, poručio je direktor MoBusa Damir Marić.

Dugoročno rješenje


- Dogovorili smo da prijevoz ide, a da će se sukladno zakonskom rješenju koje prođe na Skupštini HNŽ-a vršiti i plaćanje troškova, kazala je glavna savjetnica Gradske uprave Grada Mostara Radmila Komadina, ne krijući da je i sama bila zabrinuta cijelom situacijom oko prestanka prijevoza učenika i mogućom eskalacijom problema.
Bitno je, kako kaže, da se prevladalo stanje u kojem su se našli roditelji, učenici i nastavnici, na zadovoljstvo svih, a problem će se dugoročno riješiti u skoro vrijeme jer, ističe, Skupština HNŽ-a na kojoj će se o tome raspravljati trebala bi se održati u roku od desetak dana.