Kutle u Mostaru, vještaci sumnjaju u nalaze, a sprema se tjeralica

Kako se nije pojavio na ročištima u drugim procesima koji se vode protiv njega u Zagrebu, prijeti mu pritvor i međunarodna tjeralica. Kutle je u Širokom Brijegu, a iz mostarske je bolnice u zagrebački Općinski kazneni sud stigla medicinska dokumentacija da ima problema sa srcem te da treba mirovati! No sudski vještak kardiolog dr. Josip Vincelj iz KB Dubrava pregledao je tu dokumentaciju i zaključio da je Kutle sposoban doći na raspravu, piše večernji list.

Bolesno srce

Sutkinja Rahela Valentić, koja mu sudi u jednom od nekoliko procesa koji se vode protiv njega, jučer je spis poslala kaznenom vijeću suda, koje će odlučiti o Kutlinu pritvaranju. To zapravo znači da će sud Kutli odrediti pritvor i raspisati za njim međunarodnu tjeralicu ako se u nekoliko isućih dana ne vrati u Zagreb. Hoće li se Kutle vratiti ili pridružiti osuđenicima i optuženicima koji su sklonište od hrvatskih pravosudnih organa pronašli u BiH brzo će biti jasno.

Kutle je u Širokom Brijegu od prošlog tjedna kada nije došao na rasprave u Zagreb. Obrana je tvrdila da je bolestan pa je sutkinja R. Valentić obvezala obranu da dostavi medicinsku dokumentaciju, koja je stigla iz Mostara. U njoj se navodi da je Kutle 12. listopada došao u bolnicu žaleći se da ga steže u prsima pri opterećenju – bržem hodu po stubama te da je psihički opterećen, slabo spava, a povremeno mu srce preskače. Mostarski mu je liječnik preporučio mirovanje i kardiološku obradu ergometriju, navodeći mogućim da boluje od angine pectoris. Kutle je pozvan da se javi u Mostar na ultrazvuk srca baš u četvrtak kada mu je bilo ročište u Zagrebu.

Presuda na oglasnoj ploči

No sutkinja je odmah pozvala vještaka dr. Vincelja koji je pregledao nalaz iz Mostara i zaključio da kod Kutle postoji tek sumnja na anginu pectoris te da pri tom stupnju angine pectoris nije potrebno mirovanje pa je sposoban doći na sud. Vještak je naveo i da je mostarski nalaz kontradiktoran jer istodobno preporučuje Kutli mirovanje i da se podvrgne ergometriji – trčanju na biciklergometru.

Sutkinja je u četvrtak dala nalog policiji da odu na Kutlinu zagrebačku adresu i dovedu ga na sud, no policija ju je izvijestila da nitko ne otvara vrata njegova doma. Kutlin odvjetnik Milan Radaković kazao je da nema kontakta s Kutlom, ali je sud podsjetio da je dosad uredno dolazio na rasprave. Ako se vrati u Zagreb, čeka ga poziv suca za izvršenje sankcija koji će odrediti kaznionicu u kojoj će služiti kaznu prema presudi u slučaju Gradski podrum. Kako mu sud nije uspio uručiti tu presudu, prije tjedan dana izvješena je na oglasnu ploču suda i treba proći još tjedan prije nego što sutkinja pošalje nalog za izvršenje. Ako Kutle ostane u BiH, tamošnji bi sud trebao odlučiti hoće li prihvatiti presudu Kutli ili će ju izmijeniti.

Kutle zatečen poslije pregleda: Što me slikaš!? Sve je ok!
Što me slikaš? – pitao je Miroslav Kutle u četvrtak poslije pregleda u SKB Mostar, a nakon kraćeg negodovanje dodao: "Sve je ok!" Sjeo je za upravljač terenca zagrebačkih oznaka i odvezao se.

Kako se moglo čuti u bolnici, u ruci je nosio nalaz o dijagnosticiranoj angini pectoris. Prošli se tjedan pojavio u bolnici, s bolovima u grudima, osjećajem nelagode, stezanja i pritiska.

– Obavljen je tada internistički nalaz, a danas je klinički obrađen. Preporučeno mu je da ostane u bolnici, ali to je odbio. Pojačana mu je doza lijekova i poslan je na kućnu njegu – kaže dr. Markota, koji ga je sljedeći tjedan naručio na novi pregled. Savjetovao mu je strogo mirovanje i uporabu nitroglicerina.

Kutle poslije Sporazuma o izvršavanju kaznenih sankcija, koji su Hrvatska i BiH potpisale, ne može ostankom u BiH pobjeći od presude RH, kao što to nisu mogli ni dr. Šimić ni Glavaš.

 

Piše: Dijana Jurasić