Kunu se u Mostar, a kupuju stanove i bježe iz grada

Neki su od njih već i napustili grad te žive u drugim sredinama.
Koji su bili njihovi razlozi odlazaka, može se samo nagađati, ali činjenica je da im adresa stanovanja više nije Mostar. Ta poveznica vrijedi i za bivše gradske čelnike, prvenstveno za Safeta Oručevića i Nevena Tomića. Ni jedan ni drugi nisu više politički aktivni.
Bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević (1996. - 2001.) već duže vremena živi na relaciji Mostar - Beč i kao konzultant zastupa austrijske tvrtke PID i PORR. Mnogo više vremena provodi u austrijskoj prijestolnici, a u Mostar sve rjeđe dolazi. Ista stvar je i s Nevenom Tomićem, koji posljednjih godina živi u Zagrebu. Ipak, i dalje dolazi bar jednom mjesečno u Mostar i to uglavnom zbog poslovnih obveza. Član je Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH i suvlasnik tvrtke "Optima". Tomićev sugrađanin u Zagrebu od početka ove godine postao je i Mijo Brajković, dugogodišnji generalni direktor mostarskog Aluminija. Brajković se, za razliku od navedenog političkog dvojca, u potpunosti odselio iz Mostara.
Vlasnici brojnih nekretnina

Dok su ovi koje smo spomenuli svojevoljno napustili grad, ima i onih koji su to morali napraviti. Takav je i slučaj s Antom Jelavićem, bivšim hrvatskim članom Predsjedništva BiH, koji je osuđen na deset godina zatvora pa je 'utekao' u Hrvatsku. Već nekoliko godina živi u Zagrebu, gdje ima i stan.
Sličnih primjera ima još koliko hoćete, a zanimljivo je i to kako je i većina aktivnih hrvatskih političara kupila stanove i kuće u susjednoj zemlji. Prvi u nizu je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, koji ima stan u Makarskoj, dok je njegov prvi zamjenik Rade Bošnjak vlasnik takve nekretnine u Zagrebu. Ništa lošiji kada je u pitanju imovina nije ni kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva na prošlim izborima i dopredsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž, koji također ima stan u Makarskoj. Upravo taj mali dalmatinski gradić je krajem devedesetih godina bio omiljena destinacija hrvatskih političara, gospodarstvenika, vojnih dužnosnika koji su se u njemu na vrijeme 'skučili'.

Stanovi u Sarajevu

Ništa drukčija stvar nije ni kada su u pitanju bošnjački političari i gospodarstvenici iz Mostara. Za razliku od hrvatskih kojima su omiljene destinacije bile Makarska i Zagreb, bošnjačkima je to Sarajevo. Gotovo cijela 'krema bošnjačke političke komponente' se 'skučila' u glavnom gradu. Nekretnine u Sarajevu imaju sadašnji i bivši čelni ljudi gradskih i županijskih odbora najjačih bošnjačkih stranaka, kao i gotovo svi ministri. Između ostalih, stanove u glavnom gradu imaju predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar i direktor Instituta za medicinsko vještačenje FBiH Zijad Hadžiomerović, zatim novi predsjednik Županijskog odbora SBiH HNŽ-a Ibrahim Rahimić, kao i još aktualni federalni ministar zdravstva, prvi čovjek mostarskog SBiH i novi zastupnik u Skupštini HNŽ-a Safet Omerović. Odnedavno vlasnica stana u glavnom gradu BiH je i Mirsada Šuta, tajnica Vlade HNŽ-a... Ova četiri navedena imena su samo 'kap vode u moru' velikog broja bošnjačkih političara koji imaju nekretnine u Sarajevu.

Licemjerstvo o multietničnosti

No, još zanimljivije zvuči podatak kako se većina bošnjačkih političara iz Mostara javno 'klela u multietničnost' i zalagala za jedinstven grad, a u stvarnosti radila suprotno. Većina njih, koji su prije rata imali stanove i kuće u zapadnom dijelu Mostara, prodala je svoje nekretnine i u potpunosti preselila u istočni dio.
Prvi je to učinio Safet Oručević, koji je još dok je bio gradonačelnik prodao stan u zapadnom Mostaru. Njegov primjer slijedili su mnogi, a među prvima to je učinio njegov imenjak Safet Omerović. Također, stanove i kuće prodali su i Rusmir Čišić, ministar graditeljstva HNŽ-a, Esad Humo, županijski ministar gospodarstva, zatim Fatima Leho, negdašnja 'prva dama' mostarskog SDA, Hamdija Jahić, bivši gradonačelnik Mostara...
- Stalno se govorilo da su za jedinstven Mostar, a zapravo je time dana loša poruka običnom čovjeku. Na taj način je provedeno etničko čišćenje u miru. Pretpostavljam da je na toj osnovi i ne vjerujem da je nekome ljepša lokacija u Zaliku, nego recimo na Rondou, ili je na Tekiji ljepše nego na Aveniji, itd. A, ta prodaja stana u zapadnom dijelu je bila tek prva faza, dok je, izgleda, već krenula druga, a to je kupnja stanova u Sarajevu, govori Ibrahim Rahimić, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Mostara (napomena ne onaj Rahimić iz sredine teksta). On smatra da ovo što se događa apsolutno nije politički mudro, a posebice prodaja stanova u zapadnom dijelu grada.
- Nije ni u vjerskom smislu dobro. Kao musliman to osuđujem i to je nastavak uzmicanja muslimana. Uzet ću primjer kako su prije sto godina muslimani živjeli i u Grudama i zapadnoj Hercegovini...Ovo je očigledno uzmicanje prvo iz zapadnog Mostara, a potom prema Sarajevu gdje su kupovali stanove. E sad, je li Sarajevo zadnja postaja uzmicanja muslimana, to ne znam. Samo mislim da je u svakom slučaju pogubno. Također mislim da je prodaja stanova u zapadnom Mostaru pokazala određeno licemjerje lidera političkih stranaka... I mislim da su time izravno udarili u temelje multietničnosti Mostara, govori Rahimić. Gradski vijećnik SDA je povukao na taj način paralelu kako sada ti političari žive u etničkom 'bošnjačkom toru', a 'puna su im usta još uvijek cjelovite Bosne i Hercegovine'.
- Jedinstven grad, jedinstvena zemlja je ono za što su se zalagali, a svojim primjerom lideri tih stranaka su radili suprotno, kaže Rahimić.

dnevni list