Krivac za gubitke Aluminija je u Sarajevu

Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, aluminij, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, Stanko Skender, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Ivo Bradvica, aluminij, sindikati, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, div, Hercegovina, izvoz, Aluminij Mostar, prosvjed, blokada, Nermin Nikšić, Aluminij Mostar, aluminij, krivci, Ivo Bradvica, Sarajevo, Željko Kordić, aluminij, ostavka
...je za Dnevni list bivši direktor Aluminija Ivo Bradvica ističući kako uzrok gubitaka u Aluminiju nisu plaće ili štetni ugovori nego visoka cijena električne energije "i ništa više".
"Preuzeo sam dužnost kada je gubitak bio 60 milijuna maraka tako da nije istina da sam ja napravio gubitak."

Demantira bilo kakvu povezanost s propasti poduzeća te opovrgava tvrdnje da su gubici u Aluminiju nastali dok je on bio na čelu poduzeća. Kaže kako je opće poznato i kako o tome govore izvješća o godišnjem poslovanju da je gubitak 2009. iznosio 43 milijuna, dok je 2010. bio 13,5, što je 60 milijuna sveukupno.

"Preuzeo sam dužnost kada je gubitak bio 60 milijuna maraka tako da nije istina da sam ja napravio gubitak. Prava kriza je otpočela još 2008. i tada je donesena odluka o gašenju 64 ćelije ili 25 posto kapaciteta", kaže Bradvica.

Nakon što je krajem 2010. preuzeo poduzeće, obećao je kako će Aluminij izvući iz gubitaka, što je, kako kaže, i učinio i ta je godina završena s 1,1 milijun maraka dobiti.

"Ja sam prekinuo niz gubitaka i kada su to vidjeli, odmah su u siječnju 2012. povećali cijenu struje. U 2011. iznosila je 48 eura i to je i tada bila najveća cijena u Europi, a oni su je povećali na 54 pa na 57 eura. Tada sam najavio da Aluminij strmoglave ide u gubitke i to nitko nije mogao zaustaviti", tvrdi Bradvica.

Nakon povećanja struje 2012. je završena s gubitkom od 65 milijuna maraka. Bradvica kaže kako se nakon toga krenulo sa sanacijskim mjerama, no gubici su i dalje bili ogromni jer se svaki mjesec bilježilo po 10 milijuna manjka koji je stvaran zbog visokih cijena struje. Situacija je kulminirala nakon odluke od Elektroprivrede HZ HB o blokadi računa.

Kada je u pitanju dug prema Elektroprivredi HZ HB zbog koga su ponovno blokirani računi Aluminija, Bradvica priča kako mu nije jasno da je za pet mjeseci od kada on nije u poduzeću taj dug narastao za 60 milijuna maraka. Prilikom njegovog odlaska iz poduzeća dug je, tvrdi, bio 40 milijuna, a danas je viši od 100.

"Ja sam za deset mjeseci stvorio dug od 40 milijuna, a oni su za pet mjeseci stvorili 60 milijuna duga. To treba objasniti", kaže Bradvica.

Pozivajući se na Studiju o mogućnostima restrukturiranja Aluminija, koju je uradilo 17 profesora i doktora, Bradvica kaže kako je nedvojbeno uzrok gubitaka previsoka cijena električne energije i niska cijena metala na svjetskom tržištu.