Kopali smo bunkere za Armiju BiH u Mostaru

rat

Svjedok Ante Andrić je kazao da je Armija BiH (ABiH) došla u Bijelo Polje (općina Mostar) i civile hrvatske nacionalnosti smjestila u Osnovnu školu.

''Prvo smo otišli u Omerikine kuće, zatekao sam oko 50 ljudi koji su ranije dovedeni. Nas 18 je bilo odabrano za radni vod. Tada sam imao 61 godinu. Za radni vod glavni je bio Omer Tifura. Nakon toga smo prebačeni u školu. Kopali smo bunkere i tranšeje za ABiH'', ispričao je svjedok.

On je rekao da je Enes Ćurić bio "šef" zarobljenika, te da se starao za hranu i ogrjev.

''Ćurića sam viđao u Omerikinim kućama. On bi uputio žene da donesu i skuhaju hranu. Bio je kažnjen sedam dana zatvora jer je išao nama po drva... U Osnovnoj školi je isto bio, postavljen je kao šef zarobljenika, brinuo se o njima'', naveo je Andrić.

Prema njegovim riječima, Tifura je određivao tko ide na kopanje rovova i tranšeja sa policajcem. Dodao je da je u kolovozu bio ranjen, a da je Stanko Zovko poginuo.

''Ispod moje brade je prošao metak, okrznuo me i njega pogodio u prsa'', prisjetio se svjedok, koji je nakon 155 dana razmijenjen.

Ćurić je, s Ibrahimom Demirovićem, Mehmedom Kaminićem te Samirom Kresom i Hebibom Čopeljom, optužen za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od lipnja do prosinca 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović zapovjednik 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta postrojbe koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Suđenje će biti nastavljeno 21. listopada, javlja BIRN.

FENA