Komunala u Mostaru u kaosu

... plaćanja ograničila odlaganje smeća na 30 posto, situacija se prividno pomaknula s mrtve točke, bar kad je u pitanju odlagalište Uborak.

Odlaganje 60 posto otpada

Direktor Uborka Hasan Stupac navodi kako je po pitanju neplaćanja odlaganja smeća održao sastanak s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, koji je, pak, zadužio resorni odjel Gradske uprave, Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove, te JP Komunalno da pronađu rješenje za poboljšanja plaćanja odlaganja smeća.
- Došlo je do određenog poboljšanja, no to je kap u moru problema. Načelnik Odjela za komunalno i direktor JP Komunalno su zaduženi ponuditi rješenja Komosu i Parkovima kako bi došlo do bolje naplate Uborka. Očekujem neki korak naprijed, no ovdje je potrebno pronaći sustavno rješenje kako se ovakve stvari više ne bi događale, kazao je Stupac. Komunalnim poduzećima Uborak je odlaganje smeća s 30 posto povećao na 60, a Parkovi su izvršili jednu uplatu od koje je, navodi Stupac, izvršena uplata plaća radnicima te se krenulo s radnjama koje će poboljšati katastrofalne uvjete u kojima rade radnici ovog poduzeća.
Direktor JP Komunalno Esad Pobrić, pak, ne vidi način kako bi se poboljšala uplata Uborku, sve dok se ne uradi nešto na poboljšanju naplativosti Komosa i Parkova.
- Moje je mišljenje da bi se trebalo prvo naći rješenje da ova dva poduzeća koja imaju 50 posto naplativosti svojih usluga, poboljšaju naplatu, a samim tim bi i isplata Uborku bila bolja, kazao je Pobrić. Naglasio je kako nije bio prisutan na spomenutom sastanku s Bešlićem, te da mu baš nije jasno kako će se provesti zaključci doneseni na istom.
- Jedan od prijedloga je i da se nalozi za uplate mijenjaju, odnosno da Grad uplaćuje na JP Komunalno, a da mi prosljeđujemo sredstva Uborku. Mislim da je to neizvedivo, tu mora biti pristanak vodstva Komosa i Parkova, kao i njihovih nadzornih odbora, koji u ovom trenutku ne postoje. Ne znam kako to misle riješiti, kazao je Pobrić, navodeći kako je pitanje komunale u Mostaru prekomplicirano.

Nitko ne gubi

Tvrdi kako bi jedino rješenje bilo ujedinjenje Komosa i Parkova u jedno poduzeće.
- Odgovorno tvrdim da bi ujedinjenje poduzeća i za grad i za radnike bilo bolje. Nitko tu ne gubi, to što netko neće, to je druga stvar. Izjave koje daju pojedinci su poluistinite, kaže se dio priče, a drugi sakrije, onda se pogrešna slika stvara u javnosti. Mi imamo sve pokazatelje kojima možemo dokazati kako bi gašenjem ovih dviju tvrtki bilo sve učinkovitije, i upravljanje i čistoća grada. Jednostavno nema političke volje da se ovo pitanje riješi, kazao je Pobrić.

Komentirao je odluku Gradskog vijeća, točnije Kluba Bošnjaka, koje je na predzadnjoj sjednici, bez nazočnosti hrvatskih vijećnika, ponovno donijelo odluku o ujedinjenju komunalnih poduzeća. U istoj stoji da će se do 1. srpnja ugasiti Parkovi, a Komos ide u stečaj te da sve poslove preuzima JP Komunalno.
- U toj odluci napisano je da od 1.7. sve poslove ovih dvaju poduzeća preuzima Komunalno. I u staroj odluci je isto to pisalo pa i dalje taj dio posla obavljaju Komos i Parkovi i oni, znače, sad rade nezakonito, kazao je Pobrić.

Kažimo i to kako Klub Hrvata ovakve odluke negira, navodeći kako istu nije moguće provesti onako kako su naumili Bošnjaci, te da je odluka samo mrtvo slovo na papiru. Problem komunalnih poduzeća povlači se odavno i odluka o ujedinjenju nikako da se provode za što stranka SDA izravno optužuje gradonačelnika Ljubu Bešlića. Potrebno je dogovoriti konkretne pravne korake koji bi doveli do što bržeg ujedinjenja gradskih komunalnih poduzeća, JP Parkovi i JP Komos, u jedinstveno poduzeće JP Komunalno. Unatoč činjenici što je još u prosincu 2006. Gradsko vijeće Mostara donijelo odluku o osnivanju javnog poduzeća za obavljanje komunalnih poslova - JP Komunalno do dan danas nije zaživjelo. Ujedinjenje u jedinstveno komunalno poduzeće vjerojatno je kočila i činjenica da je potrebno uraditi sistematizaciju radnih mjesta. U odluci koja je napisana 2006. dogovoreno je kako će JP Komunalno napraviti sistematizaciju radnih mjesta, budući da se neće moći preuzeti svi djelatnici. Ujedinjenje koči i udio privatnog vlasništva u Komosu, koji iznosi 49 posto, te Grad Mostar ne može na sebe preuzeti dugove tog poduzeća i isplatu otpremnina za višak radnika.

Dnevni list