Komedija Mostarska djelidba u subotu u Narodnom pozorištu Mostar

np mostar, Mostarska djelidba, Mostarska djelidba, np mostar, Mostarska djelidba, np mostar, ne igraj na engleze, Mostarska djelidba
... "Mostarska djelidba" koju je prema djelu Skendera Kulenovića režirao Sulejman Kupusović.

U predstavi igraju Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Čorda, Amela Kreso i Miralem Kolečić. Predstava biti prilika za prisjećanje na djelo velikog reditelja Sulejmana Kupusovića (1951. - 2014.), koji se svojim radom u pozorištu u Mostaru dokazao kao istinski prijatelj ove teatarske kuće. Premijerom ove predstave svečano je otvoren međunarodni festval komedije "Mostarska liska" 2008. godine, i te je godine na festivalu osvojila specijalnu plaketu stručnog žirija.

"Mostarska djelidba" u Kupusovićevoj režiji je parodija o našoj autodestrukciji, o nama poganima i zlima, ogolila je do bola i uzaludnosti istinu o vjekovnim osobinama i problemima "našeg" svijeta i podneblja. Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli, ljudi, vjera, zemlja...sve. Tema aktuelna tada i izrazito aktuelna danas. Smjenjuju se generacije, politički i vladajući režimi ali mentalitet ljudi i problemi u osnovi ostaju uvijek isti. U režiji Sulejmana Kupusovića ova komedija počinje po završetku Drugog svjetskog rata, a završava u sadašnjem vremenu, dajući predodžbu o razdoblju rata od '92. do '95. u BiH i zemlji u kakvoj živimo i danas. Doživjela je veliki uspjeh kod publike koja je prepoznala genijalnost i odličnu adaptaciju ovog bezvremenskog djela, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za studente i umirovljenike 3,50 KM. Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar se mogu kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 - 14 sati ili rezervirati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar. Na dan igranja predstave blagajna radi od 18 sati.