Kod Mostara pronađene zakopane acetilenske boce

acetilenske boce, Mostar, opasnost, civilna zaštita, Mostar, boce

Bijelog polja - Željuša kod Mostara pronađene acetilenske boce, a prema prvim informacijama, pretpostavlja se da su te boce zakopane tijekom rata, 1992. godine te prekrivene aluminijskim cijevima.

"O postojanju boca izvješten je Tim za uništavanje NUS-a Mostar ‘A' koji je utvrdio kako su djelatnici Hepoka građevinskim strojem iskopali iz zemlje 2 boce sa etilenom, iz jedne je curio plin iz druge nije. Koliko ima tih boca nije poznato. Ono što se zna, prema izjavama mještana i djelatnika Hepoka, a što se navodi u izvještaju vođe Tima Mostar ‘A', da su te boce zakopane tijekom rata 90-tih (1992. godine), te da su pokrivene aluminijskim cijevima koje su služile kao krovna konstrukcija", navodi se u priopćenju.

Kako Tim Mostar ‘A' nije obučen za rad s acetilenskim bocama, nije u mogućnosti boce izmjestiti ili uništiti, o čemu je i izvijestio županijski Operativni centar Civilne zaštite, kao i rukovoditelja Sektora za organizaciju deminiranja i uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

O navedenom je upoznata Policijska stanica Mostar-Sjever koja je na mjesta događaja odmah poslala patrolu policije, da obilježi mjesto, te zatražila angažiranja vatrogasne ekipe na tom mjestu.

"S obzirom da se ne zna količina boca, koje mogu predstavljati opasnost, Operativni centar proslijedio je informaciju Službi civilne zaštite grada Mostara i županijskoj upravi civilne zaštite HNŽ-a, na znanje i poduzimanje daljnjih mjera", navodi se u priopćenju.