Kod Mostara jedno od najvećih nalazišta nafte u BiH

nafta, drežnica, nalazište nafte
Pedeset džipova

No, došao je rat i prekinuo njihova istraživanja, čija je završna studija pohranjena u „Energoinvestu". U posljednje vrijeme priča o Drežnici kao bh. Kuvajtu se aktuelizirala, i to nakon što su pokrenuti pregovori o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte jednoj od najvećih svjetskih naftnih kompanija, „Shellu". U Drežnici, koju je ekipa Dnevnog avaza jučer posjetila, misle da će, kada poteče, crno zlato donijeti prosperitet ovom području.

Mještanin Ismet Ćućurović, pokazujući nam Zagreblje, na području Drežnice, mjesto ispod kojeg navodno leži 500 miliona tona nafte, otkriva nam da su u potrazi za njom, od rata naovamo, „stranci" dolazili nekoliko puta. Također, prije petnaestak dana, dodaje on, bili su neki Italijani, s pedeset džipova, koji su tražili crno zlato.

Bušili su na više lokacija, i to na 12 kilometara od mosta za Drežnicu. Uzorke su stavili u vreće te odnijeli, vjerovatno radi ispitivanja. Nisu htjeli pričati ni sa kim od mještana, kazuje nam Ćućurović, koji je i prije rata bio sa „strancima" koji su tražili naftu.

- Vidio sam tada da su nosili agregate tamo u potok u brdu, gdje je to glavno žarište. Tamo su štemali i našli kamenje kojem nisi mogao prići koliko se osjetilo na naftu - priča nam Ćućurović dok u ruci drži kamen koji miriše na crno zlato.

Benzinska pumpa

Ćućurović, koji planira otvoriti benzinsku pumpu u Drežnici, s obzirom na to da im je najbliža u Bijelom Polju kod Mostara, smatra da bi, u slučaju da se nafta počne eksploatirati, ovo mjesto doživjelo preporod, a najmanje 500 ljudi, dodaje, sigurno bi dobilo posao. Isto misli i njegova susjeda Mirsada Bečić. I ona je čula za istraživanja u Drežnici.

- Dao Bog pa da nafta poteče i da sve krene naprijed, da se ljudi zaposle. U suštini, ovdje živjeti i nije loše, ali mislim da bi nam crno zlato popravilo život. Nije bitno ni da ta nafta bude u Drežinici, nego bilo gdje u BiH. Samo neka nam krene nabolje - dodala je Bečić.

Mrlja na površini

Mještani Drežnice ispričali su nam da su ljetos dolazili neki eksperti koji su, navodno, u jednom potoku u brdu pronašli čak i naftnu mrlju na površini. Nikome to nisu potvrdili niti otkrili tu lokaciju, tako da Drežnjaci još ne znaju gdje je tačno pronađena ta mrlja.