Kineski veleposlanik u Aluminiju vidi mogućnost povezivanja kineskih ulagača s prostorom BiH

kina, Aluminij Mostar, posjeta
... u pratnji predsjednika FBiH Živka Budimira i gradskoga poglavara Mostara Ljube Bešlića, u službenomu posjetu Aluminiju, gdje ih je ugostilo visoko izaslanstvo, predvođeno v.d. direktora Društva Vjekoslavom Domljanom.

Veleposlanik je iskazao izrazito zanimanje za stanje u Aluminiju, raspitujući se za postojeće kapacitete, kakvoću i način plasmana proizvoda, ali i za mogućnosti dodatnoga razvitka i rasta, sve s ciljem prepoznavanja načina za uspostavljanje izravne gospodarske suradnje s kineskim ulagačima.

- Kina je, prije tridesetak godina, krenula u razvitak otvaranjem prema svijetu. Tada smo pokušavali privući ulagače, a danas smo u stanju nuditi ulaganja. Upravo zato se zanimam za Vaše težnje i planove, ali i za poteškoće s kojima se suočavate, jer je Kina danas tržišno ravnopravna zemljama Europe, a u BiH i u zemljama iz njezina okružja vidimo jako velike i zanimljive mogućnosti za ulaganja - izjavio je veleposlanik Chunfeng, podsjećajući na otvorene kineske kreditne linije, na milijarde US dolara koje je njegova država spremna uložiti u razvitak zemalja jugoistočne Europe.

Bešlić i Budimir zdušno su podržali veleposlanikova nastojanja, zajednički podsjetivši na ključni značaj Aluminija za postojanost i razvitak Mostara i Hercegovine, ali i cjelokupne BiH pa i širega podneblja.

- Nadam se snaženju bilateralnih odnosa dvaju zemlja, a suvišno je podsjećati na činjenicu da kinesko tržište, svojom veličinom i ponudom, otvara nebrojene mogućnosti - kazao je Bešlić.

Prvi čovjek Aluminija Vjekoslav Domljan s radošću je pozdravio diplomatskoga zastupnika zemlje koja je, samo u proteklomu mjesecu, proizvela tri milijuna tona primarnoga aluminija i koja će ove godine ostvariti čak polovicu od ukupne svjetske aluminijske proizvodnje. Upoznao ga je s vizijom oporavka i razvitka, ali i s tekućom problematikom Aluminija, s naglaskom na gorući problem s visinom cijene električne energije u FBiH koju Aluminij, sukladno zimskoj tarifi, sada plaća čak 65 €/MWh.

- Usporedbe radi, njemački Trimet struju plaća 35 €/MWh, a u cijelosti je oslobođen i troškova prijenosa, dok norveški proizvođači aluminija imaju trostruko nižu cijenu struje u odnosu na nas. Aluminiju, ali i BiH u cjelini, nedostaju tehnološki parkovi, nedostaje nam visoki stupanj prerade koji vodi izvozu gotovih proizvoda, a ne sirovine. Visoki stupanj prerade dodanu vrijednost na tržištu uvećava deset do čak dvadeset puta i tu je naša šansa, ali za to nam treba rasterećenje na polju opskrbe električnom energijom. Kada bi BiH samo preslikala ono što je Njemačka učinila, u cijelosti oslobodivši proizvođače metala, kemikalija i sličnoga, troškova prijenosa struje, koji kod nas iznosi 7,5 €, cijelo bi ovo podneblje doživjelo gospodarski skok. Ukoliko i ta mjera izostane, onda svakako nitko ne će ubirati prihod od prijenosa jer, u ovim uvjetima, ne će biti Aluminija, čime bi proces deindustrijalizacije ovoga područja bio završen - jasno je nastupio Domljan, upoznavši kineskoga veleposlanika s činjenicom da vlasti u Republici Hrvatskoj, kao dionici u vlasničkoj strukturi Aluminija, naglasak u strategiji oporavka mostarske tvornice stavljaju na nužnost traženja strateškoga partnera.

- Koliko sam upućen, Bosna i Hercegovina je, u proteklih osam mjeseci, ostvarila bolje ishode u izvozu električne energije, negoli u izvozu primarnoga aluminija. Zar, u tomu svjetlu, ne bi bilo izvedivo da Vaša država viškove struje ponudi Aluminiju d.d. Mostar, prema nižim cijenama, i tako pokrene proizvodnju i kotač rasta ukupnoga gospodarstva, što bi dovelo do snaženja svih grana industrije, ali i ekonomije u cjelini - upitao je veleposlanik Chunfeng, na što mu je v.d. direktora Domljan kazao kako je to stvar zdrave logike i kako nam se ostaje nadati da će se bh. dužnosnici ugledati na kineske vlasti koje su podržale svoju aluminijsku industriju i učinile da Kina izraste u najvećega proizvođača, ali i najvećega svjetskog potrošača aluminija, čime je mogućnosti samostalno određivati tržišne uvjete i čuvati postojanom cijenu aluminija, a time i opravdanom ukupnu aluminijsku proizvodnju.