Kineski veleposlanik boravio u radnoj posjeti Sveučilištu u Mostaru

kina
Tema koja je na isto mjesto okupila studente Sveučilišta u Mostaru i veleposlanika Kine, jedne od najmoćnijih sila svijeta u dvorani Pravnog fakulteta bila je BRI inicijativa i podizanje svijesti o onome što predstavlja o čemu je govorio veleposlanik Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping.
Inicijativa Belt and Road, koja se prvenstveno sastoji od ekonomskog pojasa puta svile koji povezuje Kinu sa srednjom i južnom Azijom, ali i Europom te nacijama jugoistočne Azije, jedan je ambiciozan napor za poboljšanje regionalne suradnje. Na predavanju studenti su imali priliku čuti da je najveći cilj BRI ojačati infrastrukturu, trgovinu i investicijske veze između Kine i nekih 65 zemalja koje zajedno čine više od 30 posto globalnog BDP-a. Osim toga, na predavanju je naglasak stavljen i na ostale razvojne inicijative Kine.
''Rekao bih kako je ovo predavanje ujedno i poučan razgovor o mogućnostima suradnje, ali i ulozi Kine u globalnom svijetu. Hvala svima koji žele i danas učiti o Kini i na taj način se konektirati u globalni svijet'', na početku je istaknuo rektor SUM-a prof. dr. Zoran Tomić.
Pitanje koje je zanimalo mnoge koji su sudjelovali na predavanju tiče se najlakšeg puta kojim bi mladi ljudi trebali ići kako bi osigurali svoju poziciju na tržištu. ''Odgovor je jednostavan, učite kineski jezik '', rekao je sa osmijehom na licu veleposlanik H.E. Ji Ping.
Veleposlanik je spomenuo i Mostarski sajam koji je okupio više od 200 predstavnika iz raznih oblasti i oko devedeset kompanija iz Kine što stvara velike mogućnosti za trgovinske sporazume i daljnju suradnju. ''U Kini imamo strategiju spajanja proizvodnje, učenja i istraživanja. Cilj proizvodnje je upravo tehnologija i znanost koje se trebaju razdvojiti kroz obrazovanje. Ono ujedno potiče razvoj tehnologije. Najvažnije od svega je da rezultat bude postizanje proizvodnje. To je strategija koja osigurava uspjeh'', istaknuo je veleposlanik naglašavajući da svaka zemlja treba podržavati globalizaciju, koristeći vlastite koncepcije razvoja.
Prije samog predavanja održan je sastanak veleposlanika Ji Ping-a s rektorom SUM-a prof. dr. Zoranom Tomićem. Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjim aktivnostima i suradnji SUM-a s Kinom, među kojima je sporazum s tvrtkom Huawei, kao i mogućim smjerovima razvoja suradnje.