KB Mostar mora isplatiti 20.000 KM pacijentu koji je proživio pakao zbog pogreške na operaciji

operacija

Epilog je to višegodišnjeg sudskog postupka koji je 41-godišnji Papac pokrenuo protiv mostarske bolnice u kojoj su mu liječnici na operaciji u utrobi zašili kirurške makaze, koje je nesretni pacijent ‘nosio' punih devet godina (2003. - 2012.) proživljavajući teške zdravstvene tegobe. Riječ je o prvostupanjskoj presudi Općinskog suda u Mostaru, tako da SKB Mostar ima 30 dana vremena za podnošenje žalbe Županijskom sudu u Mostaru.

Konačno završena agonija

Agonija je započela 2003. godine kada je Papac zbog čira na želucu završio na operacijskom stolu u SKB-u Mostar. Operacija je prošla ‘rutinski', a pacijent se polako oporavljao. No, s vremenom je ponovno počeo osjećati bolove u želucu, ali ni on ni liječnici koji su ga naknadno pregledavali nisu ni pomislili da bi razlog mogao biti ‘zaboravljeni' kirurški instrument.

- Počesto sam imao bolove u trbuhu zbog kojih sam čak i ležao u bolnici. Prvi put sam jače bolove osjetio nekih godinu dana nakon prve operacije kada sam ponovno morao u bolnicu. Međutim, tamo su mi rekli da imam upalu gušterače. Liječili su me od toga i bolovi su bili ublaženi. Ali, praktički sam svih devet godina svako malo imao probleme s trbuhom. Događalo se da me boli gdje god dirnem i slično. Međutim, ni na jednom pregledu nisu vidjeli škare jer se one u biti ne vide na ultrazvuku, kazao je u ranije razgovoru za Dnevni list Papac.

Razlog njegovih čestih zdravstvenih tegoba liječnici su otkrili tek u studenome 2012. godine i to na pregledu nevezanom za želudac.

- Imao sam nesnošljiv konstantan kašalj, kojeg se nikako nisam mogao riješiti. Na kraju sam otišao na CT pluća i doživio šok. Na snimci su se vidjele škare duge 12 centimetara! To su u biti škare koje se na operacijama koriste za zaustavljanje krvarenja, mislim da im je stručni naziv ‘pean'. One su u biti malo podigle pluća s jedne strane i to mi je izazivalo stalni kašalj, ispričao je tada Papac.

Njegove riječi kasnije je potvrdio sud tijekom postupka.

Nedvojbena pogreška

Papac je u studenom 2012. primljen u SKB Mostar gdje mu je izvršen operativni zahvat kada je utvrđeno da se nalazi vrlo lošem zdravstvenom stanju. Nakon detaljnog pregleda ustanovljeno da mu je jedno plućno krilo uvećano, a snimak je pokazao da se u tijelu tužitelja nalaze makaze. I to u debelom crijevu! Makaze su u tijelu tužitelja ostale prilikom operativnog zahvata koji je izveden u SKB Mostar u kolovozu 2003. godine. Papac je tijekom postupka izjavio da je nakon prvog operativnog zahvata imao ogromne bolove zbog čega je kod istog došlo do znatnog umanjenja životne aktivnosti. Tek pregledom i operativnim zahvatom 2012. godine ustanovljeno je da su greškom liječnika u debelom crijevu Alena Papca ostale makaze koje je nosio 9 godina.

Papac je tijekom postupka pojasnio da je nakon posljednjeg operativnog zahvata četiri mjeseca ležao jer mu oštećenje nije moglo zarasti, a također osjećao se psihički jako loše, posebno je osjećao veliki strah.

U naznačenom predmetu medicinsko vještačenje je proveo Institut za medicinsko vještačenje Sarajevo, a isti je sačinjen temeljem medicinske dokumentacije koju je dostavio SKB Mostar, te zdravstvenog kartona pacijenta Alena Papca. Utvrđeno je da Papac između operativnog zahvata koji je obavljen 2003. i onoga koji je obavljen 2012. nije imao drugih operativnih zahvata, pa je sa sigurnošću potvrđeno da kirurški instrument (makaze) u tijelo tužitelja nije mogao dospjeti na drugi način osim da je tu ostavljen prilikom prvog operativnog zahvata koji je obavljen od strane zaposlenika SKB Mostar.

Također iz istog nalaza je vidljivo da je ostavljeni kirurški instrument „putovao" kroz tijelo tužitelja devet godina i to kroz tanko crijevo, a potom kroz debelo crijevo, gdje se zaustavio na poprečnom debelom crijevu i izazvao oštećenje zida debelog crijeva, radi čega se zaustavio gdje je i pronađen. Sve je to uzrokovalo jake bolove, te izuzetno loše psihičko stanje Alena Papca.

Nadalje se u nalazu tvrdi da je Papac uslijed pogreške liječnika SKB Mostar trpio poteškoće koje je imao nakon što mu je prilikom drugog operativnog zahvata uklonjen kirurški instrument pa je slijedio vrlo težak period liječenja i oporavka, prvenstveno radi oštećenja zida debelog crijeva koje je uzrokovano ostavljenim kirurškim instrumentom, te osjećaj istinske patnje zbog onoga što mu se dogodilo. Vještačenjem je utvrđeno umanjenje opće životne sposobnosti za 25% kod tužitelja.

Operirao ga Benjamin Markin

Papca je u SKB-u Mostar operirao ugledni kirurg Benjamin Markin, javnosti puno poznatiji kao doktor Ben. Čovjek je o kojem pacijenti uglavnom pričaju u superlativima. Rođen je 10. lipnja 1939. godine u mjestu Akim Swedru u Gani. Javnost ga prepoznaje i kao velikog humanitarca, koji je za svoj humani rad nagrađivan nagradama.

- Da, operirao me je doktor Ben, potvrdio je još 2014. godine za Dnevni list Papac.

Međutim, Papac je odmah tada istaknuo da doktora Bena smatra najmanje krivim za to što mu se dogodilo, jer je ključnu pogrešku napravio netko od Benovog tima tko je bio zadužen za čišćenje organizma od krvi i za šivanje.

- Ben je svoj dio posla odradio dobro, ali nakon njega je netko od njegovih asistenata, kojeg je on zadužio da me ‘završi', učinio pogrešku. Logičan slijed događaja je da se pacijent očisti od krvi, da se zašije, da se kirurški instrumenti prebroje i dezinficiraju. Očito, taj dio posla nije urađen kako treba, izjavio je Papac koji se danas, nakon toliko godina, konačno osjeća dobro.

Tužitelja je zastupao Odvjetnički ured Dalipagić, a tuženog Odvjetnik Davor Šilić.
Bizarne pogreške liječnika

Piše: D. Lukić, [email protected]