Katarina Zovko-Ištuk: Inspiraciju nalazim u voljenom Mostaru, na obalama Neretve

Katarina Zovko Ištuk, klis, zbirka pjesama, Katarina Zovko Ištuk, pjesme, Mostar, zbirka pjesama, Katarina Zovko Ištuk, imendan
Katarina je nedavno izdala i svoju prvu zbirku pjesama, pa je to sasvim dovoljan razlog za razgovor sa njom, i evo što je rekla za naš portal HERCEGOVINA.info.

Kao prvo hoćete li se predstaviti našim čitateljima?

Ja sam Katarina Zovko - Ištuk, tako reći do juče anonimna mostarska pjesnikinja i slikarica.

Od kada se bavite pisanjem pjesma i što vas je potaklo na pisanje?

Stihovi su moja velika ljubav od moje rane mladost, kada se pišu tajne ljubavne pjesme. Još tada sam vidjela da imam afinitet za ovu vrstu umjetnosti i da to volim kao i slikarstvo.

Gdje nalazite inspiraciju za svoje pjesme?

Inspiraciju ponajviše nalazim u mom voljenom Mostaru, na obalama rijeke Neretve, moja velika inspiracija je i pod Bijelim Brijegom a naravno i u svim krajevima naše države pa i šire.

Nedavno je izašla i Vaša prva zbirka pjesma, pa možete li je malo predstaviti?

Da , dugo očekivana zbirka i konačno je ostvaren moj davno odsanjani san. Zbirka se zove " Kako Lijepo Istina Stoji " i opisuje jedan prelijepi hercegovački kraj koji se zove KLIS to se može vidjeti i u samom naslovu. To je kraj u kome se rodila moja majka i za koji me vežu izuzetno lijepa sjećanja, tako da sam odlučila prvu zbirku posvetiti baš tome kraju. U zbirci se nalazi oko devedeset pjesama koje sam podijelila u tri ciklusa: zavičajni, duhovni i domoljubni. Mogu reći i slike koje se nalaze u zbirci su takođe isključivo moji radovi.

Pislali ste i pjesme o Zrinjskom, znači li to da volite nogomet i Zrinjski?

Ne da sam pisala o Zrinjskom, ja još uvijek pišem o njemu. Volim izuzetno taj naš klub i nekako svaku pobjedu Zrinjskog, ja proslavim na sebi svojstven način, poklonim mu kao nagradu po jednu svoju pjesmu.Volim nogomet, što se moglo vidjeti i na nedavnom SP u Brazilu, gdje sam pomno pratila hrvatsku reprezentaciju, upravo mojim stihovima.

Kakvi su planovi za naredni period, možemo li očekivati neku novu zbirku?

Bit ću iskrena, moja velika želja je da se pojavi i moja druga zbirka pjesama, na kojoj već uveliko radim i pišem, a to bi bila zbirka pjesama o našem Mostaru i Hercegovini.

Može za kraj jedna poruka našim čitateljima?

Na kraju se iskreno zahvaljujem Vama što uvijek nađete vremena i prostora za moje stihove i zahvaljujem se svim dragim ljudima koji čitaju moje stihove, daju mi podršku u svemu što radim.