Kad me ne bude, znat ćete koga ste imali

Krešimir Ledić, smrt, FPMOZ, Krešimir Ledić, in memoriam, profesor, slikar, Krešo Ledić, likovna kolonija, Mostar, FPMOZ, Krešimir Ledić, in memoriam, Jesen na FPMOZ-u, FPMOZ, Krešimir Ledić, Izložba, Krešimir Ledić, FPMOZ, likovna kolonija, Krešimir Ledić, Umjetnička kolonija, likovna kolonija, FPMOZ, Krešimir Ledić, likovna kolonija, 4. kolonija Krešimir Ledić, Krešimir Ledić, 5. likovna kolonija Krešimir Ledić, FPMOZ, 5. likovna kolonija Krešimir Ledić, FPMOZ
"Kada bi uzeo kist iz boja i linija nicao bi svijet: stvaran od krvi, fantazije i sanja; i doticao bi zemlju koju je ljubio i nebo za kojim je čeznuo. A krenuo je kao dječak iz rodnog Mostara u bijeli i široki svijet da bi se uvijek iznova vraćao i u njemu zauvijek ostao. Iz vlastite obitelji i Osnovne škole Časnih sestara milosrdnica ponio je temelje vlastitoga bića, odrednice i uspravnice, vlastita uvjerenja, stavove i navike. Vlastito mišljenje o svemu.

Čovjekoljubac

Svjedočio je kamo je god odlazio ljubav za ljude i zemlju iz koje je nikao. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, u Beogradu Akademiju primijenjenih umjetnosti. I te 1959. čim je završio Akademiju vraća se u Mostar i radi kao likovni pedagog u Učiteljskoj školi u Mostaru. Sve ono što je znao o likovnoj umjetnosti i sve tajne zanata do kojih je mukotrpno dolazio nudio je svima koji su voljeli boje i kist, volumen i kamen, nacrt i viziju - sve ono što je i on pokušavao i uspijevao dosegnuti. Posao likovnog pedagoga nastavlja na Pedagoškoj akademiji i fakultetu u Mostaru. Utemeljitelj je i profesor Srednje likovne škole Gabrijela Jurkića u Mostaru, a potom jedan od začetnika i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Dugogodišnji je profesor na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru gdje je i dosegao zvanje profesora emeritusa. Bio je član Udruge likovnih umjetnika BiH i Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH.

Zbog izuzetnih zasluga u likovnoj kulturi i znanosti, pedagoškoga rada i umjetničkih dosega izabran je za člana Academie Italiana "Gli Etruschi" u Firenzi 2009. godine. Sedamdesetak zajedničkih izložbi s prijateljima likovnim umjetnicima u zemlji i svijetu, šest samostalnih izložbi i samo jedna 2011. u Mostaru. Ova koju je spremao za travanj 2014. bit će održana posthumno.

Posthumna izložba

Kao i mnogi doživio je da je kao slikar, iako i ovdje cijenjen, bio cjenjeniji u inozemstvu što ga je ponekad znalo iritirati, ali uz osmijeh znao bi reći: ‘Tek kad me ne bude znat ćete koga ste imali'. Pri tome nikada se nije u glasu mogla čuti ni trunka zamjeranja, ili žala za nedosegnutom slavom. Dapače. Svi koji su znali Krešu znaju da je bio jednak s malima i velikima. Duhovit, uvijek s najnovijom pričom, anegdotom, pošalicom, sjećanjem... ‘Tamo gdje je bio Krešo uvijek je bilo vedrine duha i onog mostarskog sunca koje je uvijek izbijalo i iz najtamnijih njegovih slika i najtamnijih epizoda njegova života".

 

Oliver Cvitković