Josipović u Mostaru: Ulazak u EU nije imao očekivani učinak

Mostar, Mostarski sajam, Ivo Josipović, Bakir Izetbegović, Ljubo Bešlić, Dragan Čović, Ivo Josipović, Međunarodni sajam gospodarstva Mostar za posjetitelje, Mostar, Hrvatska, Europska unija, Ivo Josipović, Hrvatska, pomoć, Hrvati u BIH, Ivo Josipović, ravnopravnost, bih hrvati
Mostarski sajam je velikim brojem izlagača i bogatim programom postao veliki gospodarski događaj, a značajem je prerastao granice BiH i vjerujem da će kao takav imati pozitivne učinke na razvoj bosansko-hercegovačkog gospodarstva kao i na produbljivanje međunarodnih gospodarskih odnosa - rekao je Josipović.

U svom govoru predsjednik je kazao da Hrvatska kao mala zemlja nastoji iskoristiti prednosti i mogućnosti za razvoj, a kao takva želi s BiH razvijati odnose u duhu europskog partnerstva. Ipak, dodao je kako ''ulazak u EU nije imao očekivani gospodarski učinak za Hrvatsku''.

Na Sajmu izlaže više od 700 izlagača, a po prvi put nema zemlje partnera. Trebala je to biti Turska, ali je otkazala zbog nedavnih nereda u BiH.

- Mostarski sajam je otvoren u sjeni nemilih prosvjeda, nažalost zbog nezadovoljstva dogodilo se nasilje, paljevine, ugrožavanje ljudskih života. Upravo iz tog razloga neki prijatelji i partneri BiH nisu s nama. Nadam se da će iduće godine doći u bolji Mostar i BiH - rekao je predsjedatelj predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Josipović: BiH na putu u EU ima dosta unutarnjih problema

Josipović i Izetbegović imali su i bilateralni susret u Mostaru, na kojem se razgovaralo i o mostarskom Aluminiju koji je zbog poskupljenja struje pred gašenjem. Razgovaralo se i o drugim gospodarskim temama.

- Naš današnji razgovor bio je fokusiran na gospodarsku suradnju i želju da s političke razine damo poticaj gospodarstvenicima, a govorili smo i o općim političkim pitanjima. BiH na putu prema EU ima dosta unutarnjih problema za koje se nadam da će se riješiti - kazao je Josipović.

24sata.hr