FOTO  Još samo 10 dana do otvaranja Mepas Mall-a, najvećeg shoping centra u BiH

Dok se asfaltira ulica Karadinala Stepinca i postavljaju nogostupi, u objektu desetine radnika završava radove na monataži liftova, rasvjeti . Uređuju se prodajni prostori,postavljaju reklame. Do otvaranja je ostalo još samo desetak dana.

Mepas mall, velebni objekat moderne arhitekture niknuo je u rekordnom kratkom roku na mjestu gdje su se nekada nalazili trošni objekti „Stare bolnice". Prodajom tog zemljišta osiguran je novac za završetak zgrade Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, u koju su preseljeni i svi bolnički odjeli iz starih objekata, a polovica novca od prodaje pripala je gradu.

Na 100.000 četvornih metara 63 brenda

-Svi radovi, kao i ugovori sa zakupcima idu po planu. Centar je građen na način da vizualno, koncepcijski i sadržajno prati sve aktualne trendove kad su u pitanju prodajni centri ovog tipa u Europi , kaže vlanik Mepas grupe, širokobriješki poduzetnik Mirko Grbešić.

CineStar multiplex, McDonald's, New Yorker, Zara, Bershka,Nike, Reebok, neki su od ukupno 63 brenda koji će, 13-og ovog mjeseca, otvoriti vrata posjetiteljima i kupcima u Mepas Malla-u.

Na blizu 100.000 četvornih metara nalazit će se restorani, trgovine, kafići... Na vrhu objekta je hotel s pet zvijezdica, tu je zatim Wellness centar, pet kino dvorana, kongresne dvorane i drugi sadržaji.

U obkekat je investirano 100 milijuna maraka, a očekuje se kako će privlačiti kupce iz trokuta Sarajevo- Split -Dubrovnik.

S Mepas Mallom Mostar dobiva novo modernije lice. Uz Mepas mall gradi se sportska dvorana,u neposrednoj blizini hotela Ero. Preko puta je uprava UniCredit bake, a do nje gradilište nove katedralne crkva, malo južnije, u blizini nedavno izgrađenog Španjolskog trga, nedovršena je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta. Tu su i znamenita mostarska gimnazija te nedavno otvorena Gradska vijećnica. Od Španjolskog trga uz park „Zrinjevac" uređuje se šetnica do trga Hrvatskih velikana, poznatijeg kao trg Rondo, gdje se nalazi još jedan poslovno tržni centar i Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača- mostarski hram kulture.

Kada se završi izgradnja HNK Mostar i nove katedralne crkve, Mostar će zasjati u punom sjaju, a Mepas Mall, dat će Mostaru izgled modernog europskog grada.

Tko je vlasnik Mepas Malla?

Vlasnik Mepas M all-a, Mirko Grbešić jedan je odvodećih bosanskohercegovačkih poduzetnika i najveći investitor iz BiH u Hrvatsku. Širokobriješki Mepas postao je najveći poslodavac u Salvoniji, a s ulaganjima od više desetaka milijuna eura poveo je dvije velike osječke tvrtke Saponiu i Kandid u osvajanje reginalnih tržišta.

Prije trinaest godina širokbriješki Mepas preuzeo je osječkog kemijsko-farmaceutskog giganta Saponiu i u različite projekte u okviru tvrtke uložio 36 milijuna eura. Nakon prošlogodišnjeg ulaganja 2,5 milijuna eura u novu liniju za proizvodnju tečnih deterdženata, Saponija najavljuje proboj na tržišta istočnoeuropskih članica EU Bugarske i Mađarske.U Saponiji, koja u Osijeku zapošljava 835 radnika, u prvih osam mjeseci prošle godine ostvareno je prihoda u iznosu od 383 milijuna kuna, 7,1 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije.

Širokobriješki Mepas je nedavno postao i većinski vlasnik osječke konditorske industrije Kandit, a odmah po preuzimanju počeo je stvarati novu distribucijsku mrežu i pokreće 13 projekata stvaranja novih i redizajniranja postojećih proizvoda.

Zanimljivo je kako je Mepas preuzeo sve osim nekretnina, a u roku od najviše tri godine planira izmještanje Kandita na novu lokaciju. U u izmještanje pogona i gradnju novih postrojenja planira uložiti oko 15 milijuna eura.

Mepas, u vlasništvu Mirka Grbešića, vlasnik je i splitskog Brodomerkura, bjelovarskog Keostlina i zadarske Maraske.

Grbešić je i veliki zaljubljenik u sport. Najveći je sponzor širokobriješkog nogoetnog i košarkaškog kluba, koji su vodeći klubovi u BiH. ( R. I. / Dnevnik.ba)