Još nije počela istraga o Jasenici

...pitanju nisu provedene.

Prema neslužbenim podacima iz Federalne vodoprivredne inspekcije, ista bi uskoro trebala poslati zahtjev Agenciji za vodno područje Jadranskog mora da angažira odgovarajuću specijaliziranu ustanovu koja će provesti istragu, kako bi se pronašli odgovori na ovo pitanje.
Sumnje inspekcije

Federalna vodoprivredna inspekcija bila je proteklog četvrtka na licu mjesta te je pregledala poplavljena područja, kao i vodoprivredni objekt kroz koji su prekomjerne količine vode i dotekle u rijeku Jasenicu.
Na temelju inspekcijskog pregleda točno je utvrđeno zbog čega je došlo do izlijevana vode iz njezinog korita, no još uvijek nije točno utvrđeno tko je za to krivac, odnosno tko treba snositi odgovornost za poplave koje su uzrokovale veliku materijalnu štetu.
“Ni nakon potpunog pregleda dokumentacije koju smo napravili nakon obilaska terena, ne može se točno reći što je uzrokovalo prekomjerno ulijevanje vode u rijeku Jasenicu”, ističu iz nadležne inspekcijske službe. No, doznajemo kako nadležni inspektori imaju određene sumnje po pitanju odgovornih strana. Naime, novi tunel koji je izgrađen za potrebe buduće Hidroelektrane Mostarsko blato, previše je blizu starom tunelu, zbog kojeg je i došlo do izlijevanja rijeke Jasenice. Federalni inspektori, neslužbeno, sumnjaju da je prilikom radova na novom tunelu došlo do oštećenja na starom, zbog čega je i došlo do problema koje su Jaseničani trpjeli.

Procjena štete

Inače, danas bi se po prvi put trebalo sastati i povjerenstvo za procjenu štete koje djeluje pri Gradskoj upravi Mostara. Isto je nedavno nanovo oformljeno na čelu s bivšom načelnicom Odjela za financije i nekretnine Editom Avdić. Na sastanku će se raspravljati o budućim akcijama po pitanju poplava u dolini rijeke Jasenice, a istom bi pored članova povjerenstva trebali prisustvovati i predstavnici Službe civilne zaštite i vatrogastva Mostara te gradonačelnik Ljubo Bešlić ili njegova glavna savjetnica Radmila Komadina.

dnevni list