'Jedno srce a dvije domovine' - Mostar - stolni grad Hrvata, odaslao nikad jače zajedništvo Republike Hrvatske i Hrvata u BiH

Dragan Čović

Upravo ovo vrijeme dva dana pred Opće izbore u BiH, rekla bih nikada važnije izbore, odaslalo je istu poruku. Premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je prepoznavši važnost ovih izbora i potpore za kojom Hrvati u ovim trenutcima vape, nazočio sinoćnjem Predizbornom skupu HDZ-a BiH i stranaka okupljenih u zajedništvu oko Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Neosporive retoričke sposobnosti premijera Plenkovića sinoć su iznova potvrđene. Uputio je riječi potpore od strane Republike Hrvatske, istaknuvši da je kampanja koja se bliži svom kraju a koju su HDZ BiH i HNS proveli istinski afirmativna te da je duboko uvjeren da ćemo u nedjelju navečer svi skupa zajedno slaviti o(p)stanak bosansko-hercegovačkih Hrvata.

„Mi Hrvati smo zaista privilegiran narod, imamo jedno srce a dvije domovine, našu Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu": ovom kratkom ali iznimno domoljubnom rečenicom Premijer Plenković je izazvao emocije kod svakog Mostarca i Mostarke, kao i svih Hrvata diljem BiH koji su energično zajednički, svim srcem podržali ono za što se godinama hrvatski narod u BiH zalaže, a to je svakako apsolutna jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda. Stoga nikakva alternativa za to niti može niti smije postojati. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Hrvatskog narodnog sabora BiH, te kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović emocije nije mogao sakriti, obzirom da je Bijeli Brijeg sinoć bio premali za sve ljude koji misle i žele svoj opstanak u Bosni i Hercegovini. Emotivni i nadahnuti govor dr. Dragana Čovića isprekidan je brojnim pljeskom i ovacijama, a zaključak skupa Zajedništva u Mostaru, svakako je neupitna i bezuvjetna potpora među Hrvatima ma gdje god da se nalazi od Neuma do Orašja i Brčkog, kao i u Lijepoj našoj Republici Hrvatskoj.

7. listopad se bliži, predizborna šutnja je sutra a što će nam nedjelja večer donijeti ostaje tek da vidimo. Nedjelja će između ostalog biti presudan dan da se konačno sve karte polože na stol te da se vidi tko zaista i istinski želi dobro Bosni i Hercegovini a tko u svemu ovome vidi samo još jedan populizam i vađenje zakopanih ratnih sjekira te buđenje bića tame i sjene.

Ono što je svakako sigurno jeste da Bosna i Hercegovina, bez hrvatskog naroda, hrvatske kulture, jezika i u konačnici politički legitimnih predstavnika budućnosti nažalost nema.

Tea Ružić