Je li ogromnom parkingu mjesto u središtu Mostara?

Mostar, parking
Tako je i s uređenjem prostora za parkiranje u samom središtu grada. Donedavno, u nedostatku drugog odgovarajučeg, neuređen makadamski prostor korišten je za parkiranje vozila, bilo zaposlenika u okolnoj poslovnoj zoni ili građana koji koriste usluge pošte, banaka ili dobivanja dokumenata u CIPS-u.

Trenutačno je taj prostor ograđen i na njemu strojevi pripremaju teren. Neslužbeno HMS doznaje da je riječ o uređivanju novog parkinga, koji će se koristiti uz naknadu. Hvale je vrijedna aktivnost njegova uređenja. Ali postavlja se pitanje vodi li se dovoljno računa o još nečem bitnom pri njegovu planiranju, piše u redakcijskom osvrtu Hrvatski Medijski Servis.

Poznato je da tijekom kišne sezone velika količina vode stvara probleme u slučaju neadekvatne odvodnje. Vjerojatno će odgovorni voditi računa o sustavu odvodnje. Ali važnije je voditi računa o još jednom važnom aspektu. Prepoznatljivost Mostaru su još od vremena austro-ugarske vlasti, pa tijekom cijelog razdoblja 20. stoljeća davali planski sađeni drvoredi. U gradu s ekstremnim vrućinama tijekom ljeta oni su najbolji regulator normalizacije temperature u gradu.

Posljednjih godina zbog ogromnog pritiska za gradnjom novih zgrada svjedočimo potpunoj devastaciji zelenih površina kao i kontinuiranom smanjivanju prostora za parkiranje. Na ranije spomenutom prostoru najveća gužva i najteže je mjesto bilo dobiti upravo u hladu jedinog preostalog starog i visokog drveta koje je krošnjom stvaralo prijeko potrebni hlad u ljetnim mjesecima. Ono je sada naravno tijekom ovih radova posječeno.

Građane zanima hoće li se pri uređenju ovog prostora predvidjeti sadnja drveća koje bi osiguravalo hlad, bilo pluća u ovom dijelu grada i stvaralo obrise suvremenog urbanog grada poput onih u koje bismo se trebali ugledati. Ili će se napraviti ogromni bezlični plato, i asfaltna paklena pustinja, koja će u Mostarskim vrućim danima dodatno zagrijavati cijelo središte grada. Možda će time biti stvorena pretpostavka da se u budućnosti lakše napravi još jedna betonska zidina? Nadamo se da još ima nade da ovaj grad bude mjesto ugodnog življenja sa svim potrebnim što zahtijevaju suvremene urbane sredine./HMS/