Javnu rasvjetu u Mostaru gase u 2.30 sati, a onda započinju pljačke

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, stanovi, cijena, Mostar, noć, pljačke, javna rasvjeta, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Mostar, pravo na grad, Mostar, stručne radionice, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, izbori
Nedostatak novca bio je glavni razlog zbog čega je gradonačelnik Ljubo Bešlić donio odluku prema kojoj se javna rasvjeta u prigradskim naseljima gasi u 2.30 sati.

Troškovi i uštede

- Na ovaj način smo uštedjeli stotine tisuća maraka. Prošle godine nam je proračun za javnu rasvjetu bio 1,55 milijuna maraka, a ove godine će biti i manji, negdje oko 1,4 milijuna KM. Predviđeno je da Gradsko vijeće donese odluku o ukidanju redukcije, ali da istodobno osigura sredstva za ove troškove. U međuvremenu je došlo do gašenja Vijeća i sada nitko ne zna kada će ono biti uspostavljeno i kada će odluka o redukciji biti ukinuta - rekli su nam u mostarskoj Gradskoj upravi. Dodali su kako su svjesni posljedica ove odluke, ali istodobno naglašavaju kako su gradske vlasti bile primorane na ovu odluku. Jedan od najvećih problema u ovoj priči su pljačke koje se događaju nakon gašenja javna rasvjete. To su ovih dana najbolje osjetili stanovnici mostarskog naselja Rudnik. Iako se ono nalazi samo nekoliko stotina metara od središta grada i dalje se kategorizira kao prigradsko naselje.

Pljačke po mraku

- U samo nekoliko dana bilo je 7-8 upada u kuće ljudi. Uglavnom se radi o starijim osobama koje žive same. Koliko znamo nisu svi pokušaji provala prijavljeni policiji. Lopovi ne biraju što će uzeti, čak su ljudima otvarali hladnjake i krali ono što je u njima bilo - govore nam stanovnici mostarskog naselja Rudnik. Oni su u nekoliko navrata tražili da se rasvjeta ne gasi usred noći jer su se pojavili i drugi problemi. - Djeca u školi kada dolaze na sat tjelesnog na igralištu zatiču igle narkomana i niz drugih stvari koje ne bi trebale biti na igralištu. Treba li se netko zaraziti da bi netko nešto shvatio? Iako smo zahtijevali da se ova odluka promijeni iz sigurnosnih razloga, nitko nije spreman poslušati naš zahtjev. Mislimo kako su uštede na ovom pitanju male ako usporedimo koliko nam je štete donijela ova redukcija, zaključili sugovornici Večernjeg lista.