Javno obraćanje rukovodstva Aluminijeva sindikata svim dioničarima Društva

Tekst dopisa prenosimo u cijelosti:

Poštovani dioničari,

Skupština dioničara koja je zakazana za 18. travnja i odluke koje na njoj budu donesene imat će dalekosežni utjecaj na budućnost ne samo dioničara poduzeća nego svakoga zaposlenika Aluminija, bez obzira na to ima li dionice ili ne, obitelji uposlenika, svih zaposlenika u aluminijskoj prerađivačkoj industriji, ukratko, u velikoj mjeri će odrediti budućnost cijele Hercegovine. Veliki broj današnjih uposlenika nema dionice pa samim time niti pravo glasa, a kako smo mi predstavnici svih zaposlenika, želimo se osvrnuti na probleme iz prethodnoga razdoblja, kako bi Vaše odluke bile u najboljemu interesu svakoga zaposlenika.

Gubitak koji je poduzeće ostvarilo rezultat je previsoke cijene struje i ulaznih sirovina te preniske cijene aluminija. Na cijenu aluminija ne možemo utjecati, već se moramo uskladiti s uvjetima koje diktira svjetsko tržište, pogođeno krizom. Sindikat se nekoliko puta do sada očitovao o nerealnoj cijeni struje koju Aluminij plaća, a koja je za cca 30% skuplja od cijene koju plaća privatno poduzeće iz Zenice Mittal Steel. Apelirali smo i na FERK i na Vladu FBiH da osiguraju pridržavanje zaključka Skupštine FBiH iz 2009. godine o zabrani izvoza struje dok se ne podmire potrebe unutar države. Ni Vlada ni FERK nisu se oglasili o činjenici da Elektroprivreda BiH izvozi struju u Srbiju i da tu istu struju Elektroprivreda HZ HB kupuje po znatno većoj cijeni i prodaje Aluminiju. Tako su i Elektroprivreda HZ HB i Aluminij prisiljeni stvarati gubitke dok je samo u 2012. godini srbijanski Rudnap ostvario višemilijunsku dobit od preprodaje bosanskohercegovačke struje. Poražavajuća je i činjenica da je Elektroprivreda HZ HB u posljednje vrijeme izvozila struju po cijeni od 40 €/MWh, dok mi plaćamo 65 €/MWh (zimska tarifa). Predstavnici Vlade i nadležnih ministarstava nisu pokazali nikakav interes u rješavanju problema s kojima se Aluminij nosi iako su vlasnikom 24% dionica. Čak i taj dio osporavaju boreći se za produženje, za dioničare nepovoljnog sporazuma iz 2006. godine kojim joj pripada 44% vlasničkog udjela. Stoga je direktor poduzeća Ivo Bradvica pokrenuo i sudski postupak protiv Registra vrijednosnih papira, a uskoro se očekuje i presuda drugostupanjskog postupka. Ukoliko presuda ne bude osigurala da dioničari budu 64% vlasnici Aluminija direktor Društva će pokrenuti proces pred sudom za ljudska prava u Strassbourgu.

S prvim ostvarenim gubitcima Nadzorno vijeće je uvelo mjere štednje (ukidanje voznih karata i uvođenje nepunoga radnog vremena s kojima se NSZ nije složio) koje su prouzročile nezadovoljstvo kod zaposlenika. Osim toga Nadzorno vijeće je naložilo Upravi uvođenje strogih mjera štednje te su, sukladno toj odluci, 70 rukovoditelja svih razina imali tjedne sastanke čiji je glavni cilj bio poduzeti sve moguće mjere štednje u svim segmentima poslovanja.

Brojne aktivnosti na iznalaženju rješenja za opskrbu prihvatljivom strujom dovele su do toga da se ozbiljno razmatra izgradnja vlastite termoelektrane u krugu poduzeća kako bi se jednom za sva vremena riješilo pitanje opskrbe strujom.

Nadalje, direktor je organizirao Okrugli stol koji je okupio 30-ak eminentnih stručnjaka iz cijele regije koji su analizirali postojeću situaciju i mogućnosti prevladavanja trenutne krize. Ostvareni gubitak su ocijenili realnim i opravdanim te, istodobno, iskazali povjerenje u sadašnju upravu i mogućnost iznalaženja rješenja za izlazak iz krize. Na tomu skupu se, iako pozvani, nisu pojavili predstavnici vlasti, još jednom potvrdivši da ih sudbina Aluminija uopće ne zanima.

Vrlo je jasno da se, preko cijene struje, Aluminij pokušava dovesti do propasti kako bi se određene interesne skupine, po već provjerenim i isprobanim scenarijima, mogle okoristiti njegovom prodajom za male novce. Sindikat ima redovite sastanke s direktorom Društva i podržavamo njegovo stajalište da poduzeće koje smo s teškom mukom digli iz pepela ne treba prodavati ni pod koju cijenu, već ga sačuvati u našemu vlasništvu, za našu djecu i unuke. Nadamo se da i Vi slično razmišljate, jer prodaja poduzeća ne bi trebala biti cilj nijednoga dobronamjernog dioničara, a posebno ne sada, kada bi Aluminij postigao cijenu ni približnu svojoj stvarnoj vrijednosti. Sukladno prognozama analitičara u posljednjem tromjesečju 2013. očekuje se porast cijene aluminija na svjetskomu tržištu, a samim tim i bolja vremena za Aluminij.

S ciljem zaštite interesa dioničara nedavno je osnovana udruga Aluminijaš, ali NSZ Aluminija nije pobliže upoznat s aktivnostima i ciljevima te udruge jer do sada nije upriličen niti jedan sastanak predsjedništva spomenute udruge s čelništvom Sindikata. Nemamo saznanja da je udruga zatražila mišljenja stručnjaka po pitanju teških gospodarskih prilika i problema s kojima se Aluminij bori, pa o tomu ne možemo niti govoriti.

U Aluminiju je svaka plaća isplaćena na vrijeme, kao i puni doprinosi, bez obzira na svu težinu situacije u kojoj se poduzeće nalazi. I dalje uredno izmirujemo sve svoje obveze prema državi, bez obzira na to što nam nisu nimalo pomogli, već su nam dali do znanja da smo prepušteni sami sebi. Nažalost i pojedini mediji su pokazali nepoznavanje stvarne problematike Aluminija, njihova neprofesionalnost i podređenost određenim političkim strankama doveli su do iznošenja niza neosnovanih i neprovjerenih informacija o stanju u poduzeću.

Kako je naša i Vaša sudbina u Vašim rukama i od presudnog je značaja za budućnost Aluminija, apeliramo na vas da dobro razmislite komu ćete dati punomoć za svoje dionice! Sve pogrješne odluke će vrlo brzo doći na naplatu i imati će nesagledive posljedice na budućnost cijele Hercegovine! Nemojte dopustiti da još jedan hercegovački div koji hrani tolike obitelji doživi sudbinu Sokola, stoji u priopćenju.