Javna tribina: Održati hitne izbore u Mostaru

javna tribina
Također, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku upućen je zahtjev da iskoristi svoje bonske ovlasti i nametne privremeno rješenje za Mostar, te smijeni gradonačelnika Mostara, glavnog savjetnika i načelnike gradskih odjela, a na njihova mjesta privremeno imenuje nestranačke ljude, piše Dnevni avaz.

- Ukoliko se nijedan od ovih zahtjeva ne riješi do kraja rujna, pozvat ćemo građane na mirne demonstracije na način da ćemo blokirati Parlament BiH za vrijeme sjednice i nećemo nikome dozvoliti izlazak dok se ne iznađe rješenje za Mostar - kazao je Edin Zagorčić, predsjednik GO SDP Mostar, dodajući da se samo na tom mjestu može doći do rješenja.

Također, predsjednik Udruženja ruralnog razvoja "Tenica" Željko Šunjić pozvao je građane južnog dijela Mostara da, ukoliko u tom gradu ne budu dogovoreni izbori, izađu 2. listopada na referendum i traže otcjepljenje od Mostara, te stvaranje zasebne općine.

Akademik Slavo Kukić, jedan od uvodničara na tribini, izrazio je nadu da će ovakvi skupovi prerasti u praksu i da će reakcija javnosti izazvati "grudvu čiji pritisak neće moći izdržati oni koji ovim gradom manipuliraju 25 godina".

- Ne dogodi li se to, onda će građani Mostara izgubiti argumenta da se žale ili optužuju bilo koga - dodao je Kukić.

Bilo je i građana koji su ove zahtjeve nazvali nelogičnim ističući da nema smisla od Inzka tražiti da iskoristi bonske ovlasti kad je međunarodna zajednica jasno rekla da se neće miješati u rješavanje ovog pitanja.

- Zašto s ovim niste krenuli još prije pet mjeseci kad se realno nešto moglo učiniti i zašto parlamentarci iz ovih opozicionih stranaka ne učine nešto unutar Parlamenta - pitao je organizatore skupa Bojan Stanić, bivši član HDZ 1990.

Tribini je prisustvovao i Damir Džeba, predsjednik GO HDZ BiH, koji je kazao da odzivom na ovaj skup, HDZ BiH i HNS, simbolično pokazuju da im je stalo da se izbori u Mostaru održe.

- Bilo šta što vodi rješenju je dobrodošlo. Moramo implementirati odluku Ustavnog suda za Mostar i izjednačiti glas svakog građanina i na taj način ćemo imati izbore u Mostaru -istaknuo je Džeba.