Izbio novi požar u Rodoču kod Mostara

požar žegulja
Na terenu su dvije vatrogasne ekipe, navodi se u poslijepodnevnom izvješću Operativnoga centra Federalne uprave civilne zaštite o stanju na požarištima na područjima Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Požari su i dalje aktivni na Čvrsnici, Podveležju i Hodbini.

Na lokalitetu Drežnica - Batačke lazine, na padinama Čvrsnice, na nepristupačnom terenu gori šuma munike i bukve. Požar se širi u dva smjera, jedan prema Velikoj borovoj glavi, drugi prema Posušju.

Podsjećamo, na tom lokalitetu helikopter Oružanih snaga je počeo djelovati u 07:40 sati, a nakon sedam preleta otišao je na natakanje goriva. Nakon toga helikopter je djelovao još s 9 preleta na velikom i širokom požarištu koje je i na velikoj nadmorskoj visini. Uskoro bi rebao biti upućen na remont.

Na požarištu su ljudi iz Jablanice i Posušja, te radnici Šumarstva koji prate stanje na terenu.

Na lokalitetu Podveležja- Kružanj požar je ugašen.

Stanje na požarištu Hodbine je pod kontrolom, aktivan je jedan manji dio na već opožarenoj površini.

Djelomice je aktivan požar i na području Dretelja, općina Čapljina, ali je pod kontrolom.

U općini Konjic aktivan je požar na području Javorika. Na terenu su i pripadnici Šumarstva Konjic.

Aktivan je i požar na području Donjeg sela i Viništa i jutros oko 09:00 sati bio je upućen zahtjev za pomoć u gašenju helikopterom.

Iz Operatinvog centra navode kako je požar teško kontrolirati zbog guste šume i strmog terena. Također se napominje se kreće prema Gašića kućama i postoji opravdana opasnost da za kratko vrijeme budu ugrožene tamošnje kuće i imovina. Vatrogasci i radnici Šumarstva „Prenj" čine nadljudske napore da lokaliziraju požar i spriječe daljnje širenje.

Također i dalje je aktivan požar kod mjesta Bačnik, općina Stolac. Nema prijetnje za kuće i stanovništvo, ali se požar širi nepristupačnim terenom prema Kruševu, navodi se u priopćenju.