FOTO  Izaslanstvo Daytona u posjeti Gradu Mostaru

Mostar, Ljubo Bešlić

...Marinom Deronjić, Predragom Šupljeglavom, Omerom Pajićem, Božom Ćorićem i Izetom Šahovićem, primio je danas u prostorijama Gradske vijećnice Grada Mostara izaslanstvo američkog grada Daytona, koje je predvodila gradonačelnica Nan Whaley.
Izaslanstvo Daytona kojeg čine njezinih 25 sugrađana, stručnjaka iz različitih oblasti, proteklih je dana boravilo u posjetu u Sarajevu i Banja Luci. Naime, četiri grada Mostar, Sarajevo, Banja Luka i Dayton su prošle godine u studenome, na dvadesetu obljetnicu od potpisivanja Daytonskoga sporazuma potpisali memorandum o razumijevanju u svrhu nastavka suradnje u oblasti poduzetništva visokog obrazovanja, sporta, infrastrukture i ekosustava.
- Želja nam je bila nastaviti suradnju između Mostara, odnosno gradova u BiH i Daytona i sljedećih dvadeset godina - izjavio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić na konferenciji za tisak upriličenoj nakon sastanka na kojem su se gosti i Daytona upoznali sa strukturom Gradske uprave i njezinim nadležnostima, po odjelima.
U ime svih sugrađanki i sugrađana Bešlić je obitelji glavnog američkoga pregovarača Daytonskog sporazuma Richarda Holbrooka uputio riječi zahvale, napominjući kako se u "ono vrijeme u BiH nije lako moglo doći do mira".
- Mnogi misle da Dayton nije ništa dobro donio, ali je mislim da svi moramo shvatiti da je on donio najveću vrijednost koju jedno društvo može da ima, a to je mir. I zbog toga i zbog poštovanja onoga što je uradio preminuli Richard Holbrooke želio bih ovom prilikom uputiti zahvalu građana BiH prema njegovoj obitelji - poručio je Bešlić.

Gradonačelnica američkoga grada Daytona Nan Whaley kazala je kako je i gradu Daytonu BiH vrlo važna zbog Daytonskoga mirovnoga sporazuma, a to pokazuje i činjenica da su u posjet BiH došli s velikim izaslanstvom.
Glede konkretnih oblika suradnje, gradonačelnik je Bešlić kazao kako je za sada dogovorena konkretna mogućnost razmjena studenata između Mostara i Daytona.
Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici izaslanstvo iz Grada Daytona, koje boravi u trodnevnom posjetu Mostaru, obišlo je Stari most i povijesnu jezgru grada, a sutra će posjetiti tehnološki park Intera te obići Blagaj, Počitelj, Kravice, Međugorje i Sabornu crkvu.